Connect with us

Priroda i zdravlje

Ljekoviti prijatelji Lidije Surine – Ruski Travar

Ova uralska travarka ne može da zamisli svakodnevicu bez ovih šest moćnih biljaka.

Lidija Surina najpoznatija uralska travarka iz tjumenske oblasti u azijskom delu Rusije, slavi svaku biljku na kugli Zemaljskoj. Zahvaljujući tome što svakodnevno koristi biljke da bi održala krepkost tela, ona i sada u dubokoj starosti osme decenije, može da se kreće podjednako dobro kao i pre dvadeset godina.

Ova vremešna travarka sama bere lekovito bilje po padinama Urala i svake godine upotpunjuje svoju biljnu riznicu u kojoj je pohranjeno nebrojeno mnogo trava. U njenoj kućnoj apoteci zavlada ponekad i nestašica, međutim određene biljke moraju uvek da budu na zalihama.

Ima mnogo korisnih biljaka kaže Lidija Surina, ali je na mojoj listi najvažnijih i najdražih nalazi se ovih šest  koje su mi pomogle da budem zdrava i pokretna, da nemam nikakve bolove i da se radujem životu.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Božiji ivan čaj

Na prvom mjestu Lidijine “zlatne šestorke” nalazi se ivan čaj, kako kaže “Božije čudo na planeti” bez kojeg ne može da zamisli niti jedan dan. On tera nesanicu, neuroze i neurasteniju i odličan je u prevenciji onkoloških bolesti jer se bori protiv malignih ćelija.

Hvala dragom Bogu što nam je podario ivan čaj u tolikim količinama, različitog ukusa i sastava, jer ga ima u svim oblastima od polarnog kruga do stepa Kazahstana veli Surina.

Čudotvorna heljda

Heljda je biljka poreklom iz centralne Azije, ali je njena domovina Rusija. Za stanovnike ove zemlje ona je posebna jer je održala Rusiju na nogama u svim teškim vremenima kroz koje je prošla. Plod heljde je hranljiv i lekovit, a posebno je dobar list, koji ima mnogo vitamina, deset puta više nego limun. Heljda nema gluten i jedna je od najmedonosnijih biljaka – po hektaru zasada daje čak 90 kilograma meda – pa je pčele veoma vole. Surina savetuje svakodnevno konzumiranje čaja od heljde koji čisti krv, vene i arterije i održava srce zdravim. A ukoliko se neko poseče ili ima bilo kakvu ranu na telu, na to mesto treba staviti sveži list heljde i desit će se čudo.

Moćna ribizla

U ruskoj poeziji crna i crvena ribizla imaju posebno mesto. Blaga prednost daje se crvenoj ribizli iako su obe izuzetno lekovite, naročito plod i listovi. Od lista ribizle kuva se uvarak za lečenje reumatizma i reumatoidnog artritisa, ali se on koristi i u tretmanu alergijskih reakcija. List ribizle čuva creva i imunitet. Mali listovi ove biljke leče razne infekcije, a i veoma su ukusni pa ih u Rusiji piju umesto kafe.

Brezini pupoljci

Nezamislivo je da postoji Rus koji ne koristi brezine pupoljke, jer su oni najlekovitiji dar prirode. Surina savetuje da se brezini pupoljci sakupe u proleće i potope u votku (ili 50% alkohol) – tako se pravi eliksir dugovečnosti.

Nežna jela

Narod rusije jelu smatra najefikasnijim čistačem krvnih sudova. Zdrava je čak i za biljni i životinjski svet oko sebe, pročišćava vazduh, rasteruje parazite i korisna je u svakom pogledu.

Na Altaju sam jela supu od jele koja je prepuna vitamina C- kaže Surina. Nežna je meka i prijatna. Jednostavno uberem njen mali izdanak i stavim ga u čajnik. Može se koristiti suv ili svež, razlika je samo u tome što suv treba kraće držati u toploj vodi, a svež malo duže najmanje sat. Taj čaj pijem kako bi pročistila bronhije i da zalečim virus ili kašalj. Bez jele ne mogu da zamislim život kaže Surina.

Kraljevska pirevina

Kako kaže ova uralska travarka pirevina je za nju kraljica svih biljaka, koju veoma poštuje iako je korov. Zahvaljujući pirevini Surina je izbacila kamen iz bubrega i preporučuje ovu moćnu biljku za očuvanje zdravlja svih unutrašnjih organa.

Skupljajte pirevinu na pustim livadama, gdje nije zagađena, pijte čaj od nje i vaš pankreas, žuč, bubrezi, jetra, želudac i creva će savršeno funkcionirati – kaže Surina. A ukoliko neko ne veruje u priče o moćima pirevine, neka obrati pažnju na kućne mačke koje jedu ovu biljku, čime se samo potvrđuje njena lekovitost i delotvornost.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh