Connect with us
Ljekovitost kore crnog luka - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Ljekovitost kore crnog luka – Ljekovito bilje

U ovom članku donosimo vam tekst o ljekovitosti kore crnog luka. Ovaj tekst objavljen je u magazinu Ljekovito bilje.

Iako se mnogo toga zna o zdravstvenim prednostima konzumacije različitih namirnica, još uvijek je nedovoljno poznato da je kora većine voća i povrća upotpunosti upotrebljiva, te se može koristiti kao dodatak ishrani ali i za priprrmu najraznovrsnijih ljekovitih preparata. Upravo je tako i sa crnim lukom. Statistika pokazuje da se u zemljama Evropske unnije svake godine baci više od pola miliona tona kore ove biljke, što je prava šteta s obzirom na brojne korisne elemente koje sadrži. Stoga dobro razmislite hoćete li tako postupati u narednom periodu kada se luk nađe pri ruci, jer je možda baš onaj dio koji se koristi kao melem za neke tegobe.

Dobitna kombinacija za zdravlje

Omotač luka nutritivno je bogatiji čak i od samog ploda. Obiluje brojnim ljekovitim sastojcima- antioksidansima, flavonoidima i antiinflamatornim komponentama koje čine organizam otpornim na dejstvo virusa i bakterija i pomažu mu da se izbori sa zdravstvenim problemima. Iako je sama kora luka nejestiva, postoji više načima da se ona iskoristi kako bi tijelo dobilo ono što mu je potrebno. Što se češće upotrebljavaju preparati na bazi ljuske crnog luka, to bolje po organizam, jer ova praksa znatno umanjuje rizik od pojave i razvoja brojnih neželjenih stanja, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, raka debelog crijeva i sl.

Grlobolje i bronhitis; ove tegobe su vrlo neprijatne, ali se oporavak može ubrzati pripremom ljekovitih preparata od kore luka. Veoma djelotvoran napitak može se dobiti ako dvije kašike sitno isjeckane ljuske crnog luka kuhaju nekoliko minuta u 2 dl ključale vode. Prohlađenu i procijeđenu tečnost potrebno je kkonzumirati tri puta dnevno pola sata prije jela, do poboljšanja. Ovaj preparat može se koristiti i na drugi način, u vidu obloge. Kada se skuhana tečnost prohladi potopi se u nju pamučnu tkaninu te je staviti na grudni koš i ostaviti da odstoji pola sata. Ponoviti 3-4 puta dnevno.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Upale bešike

Cistitis je veoma čest problem, koji najčešće pogađa žene. Dobra vijest je da se simptomi poput učestalog i bolnog mokrenja mogu ublažiti pomoću čaja od ljuske crnog luka. U ovom slučaju, koru je potrebno isitniti, pa skuhati tri kašičice sastojka u 2 dl vode i piti dva puta dnevno, najmanje pet dana.

Problem sa kosom i kožom

U slučaju da je kosa postala suha, a njen rast usporen, kora crnog luka može biti od velike pomoći, jer oblikuje sumporom, koji podstiče proizvodnju kolagena, važnog za rast kose, a i štiti vlasi od pucanja i tanjenja. Za optimalne efekte, kosu je potrebno oprati uobičajenim šamponom, te je isprati mlakkom tečnošću dobijenom kuhanjem ljuske luka. Ponoviti postupak prilikom svakog pranja, jer će to ubrzati oporavak kose i brže dovesti do željenih rezultata, tj. glatke, sjajne i meke kose i kože glave bez peruti i suvišnih masnoća. U slučaju     problema sa kožom, poput svraba, osipa i sličnih neprijatnosti, ljusku koristiti lokalno, tj. utrljati listove u potrebno mjesto i sačekati da se oslobođeni sokovi upiju. Olakšanje bi trebalo uslijediti vrlo brzo.

Bolovi u nogama; Ispijanje čaja na bazi kore crnog luka može ublažiti bolove u nogama, naročito u koljenima. Tečnost kkonzumirati prije odlaska u krevet, sedmicu dana. Blagotvorno dejstvo napitka doprinijeće i kvalitetnijem snu i odmoru, koji su bili narušeni usljed bolova.

Povišeni holesterol

Istraživanja pokazuju da fenolna jedinjenja u ljusci luka, kao i vlakna, snižavaju povišene vrijednosti holesterola u krvi, koje mogu uzrokovati začepljenje arterija i pojavu koronarne arterijske bolesti. Osim toga, ove komponente ujednačavaju i vrijednosti krvnog pritiska i to na sasvim prirodan način.

Oslabljeni imunitet

Zahvaljujući tome što sadrži veliki broj antioksidansa, koji ublažavaju štetno dejstvo slobodnih radikala (izazivaju ozbiljne zdravstvene tegobe), kora crnog luka odličan je saveznik imunološkog sistema.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh