Connect with us
Pasta od susama: Najmoćniji lek na svetu, leči hipertenziju, obara nivo holesterola, pomaže u mršavljenju! (RECEPT) - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Ljekovitost susama i susamovog ulja – Ljekovito bilje

Susam je jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, a susamovo ulje je jedno od najkvakitetnijih ulja za kuvanje koje blagotvorno utiče i na zdravlje kose, kože, zuba i desni.

Susam ili sezam je biljka koja potiče iz tropske Azije i južne Afrike i gaji se radi sjemena. Sjeme sadrži 45-60% ulja koje se upotrebljava za kuvanje i salate i kao tradicinalni preventivni lijek.

Susam je važan izvor fito hranljivih sastojaka kao što su omega-6 masne kiseline, flavonoidi, vitamini i biljna vlakna. Ima anti-kancerogena svojstva. Sjemena susama su mala, gotovo spljoštenog oblika.

Zdravstvene koristi susama

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----
  • Ukusna je, hrskava i zdrava hrana. 100 ga sjemena ima 573 kalorije od kojih veći deo odlazi na masti, a ostatak su zdrave hranljive materije kao što su minerali i vitamini.
  • Susam je posebno bogat mono-nezasićenim kiselinama, oleinskom kiselinom koja pomaže da se održi dozvoljen nivo lošeg holesterola i spriječi bolest arterija i moždani udar.
  • Sjeme susama je i veoma bogat izvor proteina koji su neophodni za rast, posebno kod dece. Samo 100g sjemenki sadrži oko 18g proteina (32% dnevnih preporučenih vrijednosti).
  • Sadrži jedinjenja sesamin i sesamolin, antioksidantna biljna vlakna, koja regulušu holesterol i spriječavaju zgrušavanje krvi pa se preporučuje u svakodnevnoj ishrani osobama kojima prijeti stvaranje tromba.

Ulje od sjemenki susama pokazuje i izuzetna laksativna svojstva, pa se upotrebljava u slučaju dugotrajnog zatvora i neredovne stolice, za elimininaciju crijevnih parazita i za čišćenje crijeva. Ovo ulje koristi se i za liječenje hemoroida koji mogu biti praćeni krvarenjem i bolovima, kao i za promjene na koži kao što su bradavice, čirevi, bubuljice i opekotine. Blagotvorno utiče na zdravlje zuba i desni, i preporučuje u terapiji mućkanja ulja u ustima koje eliminiše toksine.

Lijek protiv hemoroida

Priprema: Samljeti kašiku susamovog sjemena i mješati sa 2 kašike vode dok se ne napravi pasta, a zatim dodati kašičicu putera i sve dobro sjediniti. Ovo je gotov namaz koji se koristi u ishrani, i kao pomoć u liječenju hemoroida.

Savjet: Sjeme susama može biti braon, žute ili bijele boje, i treba ga čuvati u hermetički zatvorenim posudama i na tamnom mjestu.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh