Connect with us

Ljekovito bilje

Ljekovitosti biljaka koje su vijesnik proljeća – Ljekovito bilje

Među biljkama čija pojava nagovještava dolazak najromantičnijeg godišnjeg doba po ljekovitim osobinama izdvajaju se jagorčevina (primula officinalis) i krasuljak, ovčica ili margaretica (bellis pernnis).

JAGORČEVINA

Raste na sunčanim i suhim livadama, obodima šuma i proplancima, kao i uz potoke i jezera. Riječ je o trajnoj zeljastoj biljki, razgranatih i jajoliko duguljastih smežuranih listova i blijedožutih cvjetova na dugim peteljkama. U narodnoj medicini se koristi lišće, cvjetovi i korijen ubrani tokom cvjetanja i upotrebljavaju se svježi ili osušeni. Koristi kao prirodno sredstvo za izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća jer obiluje saponizidima (najviše u korijenu), da umine glavobolju i vrtoglavicu, ssmiri nervozu, osjećaj nemira i nesanicu. Listovi se ubrajaju među najbogatije izvore vitamina C (najviše dok cvjeta, a kasnije se smanjuje), dok cvjetovi obiluju flavonoidima pa pospješuju elastičnost krvnih sudova, otklanjaju srčane tegobe poput lupanja srca i upale srčanog mišića. Djeluje i kao diuretik pa je blagotvorna u slučaju kamena i pijeska u bubrezima i bešici, reguliše neurednu menstruaciju i čisti krv od supstanci koje prouzrokuju bolesti kostiju i zglobova, reuma i giht. Zbog sadržaja saponina ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a  ostali bi trebalo da paze da ne pretjeruju u količinama jer u tom slučaju izazivaju mučninu i da je ne koriste uporedo sa lijekovima za razrjeđivanje krvi. U nekim slučajevima može da izazove alergijsku reakciju, svrab ili osip po koži.

RECEPTI

Srčane tegobe; flašu od 2 litra napuniti svježe ubranim cvjetovima, nasuti domaće bijelo vino, zatvoriti i staviti na sunčano mjesto dvije sedmice, zatim procijediti pa uzimati tri puta dnevno po jednu kašiku.

Bronhitis; kašiku isjeckanog korijena sipati u 2,5 dl vode, kuhati 10 minuta, sačekati 20 minuta, procijediti pa uzimati po kašiku 4 do 5 puta dnevno.

Za smirenje; kašikicu svježih cvjetova preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, sačekati oko 7 minuta, procijediti i piti tokom dana.

Prehlada i suhi kašalj; 50 grama usitnjenih cvjetova preliti sa litar vrele vode, sačekati 30 minuta, procijediti i piti tokom dana.

Čišćenje bubrega i bešike; kašičicu usitnjenog suhog korijena ili kašiku svježeg, preliti sa 2,5 dl vode, sačekati da provri, poklopiti i nakon 10 minuta procijediti zasladiti medom i piti tokom dana.

Za jačanje; preliti sa 2 dl vrele vode 5 do 10 gr lišća, poklopiti i sačekati 30 minuta, procijediti i piti po kašiku 3 puta na dan.

KRASULJAK ILI MARGARETICA

Je niska (2 do 15 cm) zeljasta vešegodišnja biljka sa glavičastim cvjetovima čiji je prečnik oko 3 cm.Uspijeva na livadama, pašnjacima i travnjacima. Cvjetovi su pojedinačni, na peteljkama, latice su najčešće bijele, ali mogu biti roze i crvene i u sumrak se zatvaraju. Ljekoviti su cvjetovi i listovi u proljeće i krajem ljeta jer sadrže inulin, eterska ulja, organske kiseline, saponine. Koristi se da pospješi metabolizam, iskašljavanje, da snize povišenu tjelesnu temperaturu, protiv bolova, da ugase upale, protiv zatvora o dr. Blagovremeno djeluju i u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, unutrašnjeg krvarenja i upale bubrega.

RECEPTI

Čaj i obloga; 2 kašičice cvjetova preliti sa 3 dl hladne prethodno prokuhane vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti, piti po pola čaše tri puta dnevno pola sata prije jela za brže iskašljavanje.

Za čišćenje kože; 1 do 2 kašičice suhih cvjetova i listova preliti sa 2 dl prokuhane vode, sačekati 10 minuta, procijediti i koristiti za čišćenje problematične kože.

Tinktura; 2 do 3 šake usitnjene biljke sipati u flašu, naliti domaću rakiju, staviti na tamno mjesto, povremeno promućkati, sačekati 3 sedmice zatim procijediti i koristiti.

Protiv zatvora; 5 do 6 kašičica osušenih cvjetova i listova preliti čašom hladne prokuhane vode, poklopiti i sačekati 3 sata i piti gutljajima tokom dana.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh