Connect with us

Ljekovito bilje

Lopuh – Čudesan lijek za alergije i migrenu – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Kao i podbjel lopuh je odličan čaj za liječenje astme, bronihitisa, kašlja i upale disajnih organa. Lopuh se toplo preporučuje svima koji pate od alergijskog rinitisa. Biljka se uzima preventivno da bi se sprječila reakcija na alergen.

Lopuh veoma efikasno podstiče cirkulaciju i preporučuje se ljidima koji pate od proširenih vena. Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa divljim kestenom, hajdučkom travom, nevenom i kokotcem.

Lopuh je jedan od najboljih biljnih lijekova za migrenu. I u ovom slučaju biljka se uzima preventivno. Dokazano je da ova biljka ublažava bol i djeluje protivupalno. Travari preporučuju korijen lopuha i za urinarne infekcije i iznenadne napade glavobolje. Biljka sadrži pirolizinske alkaloide (u minimalnoj količini) koji mogu biti opasni za jetru pa se ne preporučuje ljudima koji su preležali hepatitis ili su predisponirani na cirozu jetre.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Čajna mješavina protiv migrene:

 • Korijen lopuha (Petasites hybridus) 50g
 • Cvijet vratića (Tanacetum officinale) 50g

Biljke pomiješati pa jednu kafenu kašičicu smješe preliti sa 250ml ključale vode. Promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procijediti i popiti. Maksimalna doza su dvije šolje čaja na dan. Čaj se pije dvije nedelje pa se nakon toga pravi pauza sedam dana. Čaj se pije preventivno.

Tinktura protiv alergijskih reakcija:

 • 50g korijena lopuha Petasites Hybridus)
 • 50g korijena koprive (Urtica dioica)
 • 20g ruse (Chelidonium majus)
 • 20g dobričice (Glechoma hederacea)

Sve biljke pomiješati pa preliti sa pola litra jake rakije od jabuke. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mjestu dvije nedelje. Procijediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po jednu kafenu kašiku tri puta na dan u šolji čaja od bokvice.

Tinktura za poboljšanje cirkulacije i protiv proširenih vena:

 • Kokotac 20g (Melilotus officinalis)
 • Cvijet divljeg kestena 30g (Aesculus hippocastanum)
 • Hajdučka trava 30g (Achilea millefolium)
 • Lopuh 50g (Petasites hybridus)
 • Neven 20g (Calendula officinalis)

Sve biljke pomiješati pa preliti sa pola litra jake rakije od jabuke. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mjestu dvije nedelje. Procijediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po supenu kašiku ujutru i uveče sa malo vode ili čaja od nevena. Pored ove tinkture koja se pije, korisno je i stavljati obloge od razblažene tinkture brđanke (Arnica montana).

Izvor: snagabilja.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh