Connect with us

Ljekovito bilje

LOVOR je dobar za ISKAŠLJAVANJE i lečenje BRONHITISA i GRIPA – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Po povratku iz bitke stari Rimljani su svoje sablje i mačeve „dezinfikovali“ lišćem lovorike. Danas će vam ova biljka pomoći kod neprijatnosti, posebno onih tokom zimskih dana

Lovorika, ili u narodu poznatija kao lorber, lovor, zelenika, gavorika… u starom veku smatrala se za sveto drvo. Bila je drvo, odnosno simbol boga Apolona koji je venac od lovorike nosio na glavi. Rimske vojskovođe svaku pobedu ovenčavale su lovorim vencem, a posle svake bitke svoja koplja i mačeve trljali su lovorovim lišćem.

Lovor kao dezificijent

Ovaj ritual „dezinfekcije“ oružja lovorovim lišćem povezuje se sa antiseptičnim dejstvom ove biljke. Naime, lišće lovora u svom sastavu sadrži 1 do 3 odsto etarskog ulja, skrob, gorke supstance i tanin. Lovor jača apetit, poboljšava varenje i sprečava vrenje u crevima, a pomaže i pri izbacivanju nagomilanih gasova u crevima. U narodnoj medicini koristi se i kao sredstvo za iskašljavanje, lečenje hroničnog bronhitisa, kijavice i gripa.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Odvar protiv gripa i bronhitisa (za iskašnjavanje)

Za odvara, uvarak za lečenje gripa i bronhitisa, ali kao pomoć za iskašnjavanje jednostavno se priprema. Potrebno vam je:

  • 5 listova lorbera/lovora (3 do 5, u zavisnosti od veličine listova)
  • 1 kolut limuna
  • 1 šolja vode

Skuvajte listove lorbera i kolut limuna u ključaloj vodi. Ostavite uvarak da odstoji poklopljen 10 minuta a zatim ga procedite. Pijte 2 do 3 šolje odvara dnevno.

Uvarak za poboljšanje varenja

Ovaj odvar pomoćiće vam u momentima lošeg varenja i problemima koji nastaju usled poremećaja funkcionisanja digestivnog trakta. Za uvarak vam je potrebno:

  • 5 listova lorbera (3 do 5, u zavisnosti od veličine listova)
  • 1 šolja vode

Kuvajte listove lorbera u ključaloj vodi 5 minuta. Ostavite da stoji poklopljeno 10 minuta. Nakot toga procedite uvarak. Pijte 2 do 3 šolje odvara dnevno, ali obavezno posle jela.

Izvor: eklinika.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh