Connect with us

Ljekovito bilje

Majoran – Biljka koja će vas opustiti i otkloniti glavobolju – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Majoran (Majorana hortensis), drugi nazivi: babina duša, mažuran, majuran mirišljavak.

Opis biljke majoran

Majoran je uglavnom jednogodišnja biljka oblika maloga grma visine 20 do 40 cm. Listovi su maleni, elipticni, cjelovitog ruba, sivo barsunasti i s kratkorn peteljkom. Cvjetovi su bijeli ili blijedo-ružicasti, a razvijaju se u pršljenastim cvatovima.

Stanište: biljka je iz sjeverne Afrike proširena po Sredozernlju, a poslije po južnoj Evropi. U veoma toplim krajevima biljka traje dvije ili nekoliko godina. Uzgaja se u vrtovima, ali ne podnosi mraz. Miris joj je jako aromatičan i prepoznatljiv, a ukus malo gorak.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ljekoviti dio biljke: za lijek se sabiru cvjetovi i cijela biljka za vrijeme cvatnje.

Ljekovito djelovanje

Iz svježe biljke mažurane destilacijom dobija se eterično ulje, a priprema se i mast što ublažuje glavobolju i koristi za “oživljavanje” živaca. Ulje koristi se za masažu gihta (uloga), protiv reumatizma, ukočenih zglobova nakon duže bolesti, kod napornog pješačenja, otvrdnuća žlijezda ili kvržica na prsima. Lagani čaj od mažurane izvanredno pomaže u liječenju crijevnih grčeva kod djece. Jači čaj koristi kod odraslih osoba za lijecenje vodene bolesti u početnom stadiju, kod žutice, teškoca s jetrom, sluzi u prsima, nadutosti i pokvarenog želuca.

Za opuštanje cijelog tijela dovoljno je desetak kapi eteričnog ulja (ili pola litre čaja) ukapati u kadu sa toplom vodom i pustiti da majoran djeluje.

Čaj se spravlja tako što se kašičica osušenog majorana stavi u šolju vrijuće vode, ostavi da odstoji desetak minuta, a zatim pije. Majoran pomaže i u slučaju glavobolje, jer djeluje opuštajuće, a za potpuni efekat dovoljno je sa nekoliko kapi eteričnog ulja izmasirati vratni dio glave i sljepoočnice. Ljekoviti sastojci majorana ublažavaju napetost, dok masaža podstiče bolju prokrvljenost, tako da glavobolja nestaje kao “rukom odnijeta”.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh