Connect with us

Agro kutak

Majstorski pristup – Tehnike za izvrsan prinos i kvalitetne plodove TREŠANJA

Uvjeti na tržištu trešanja postaju sve izazovniji, uz intenzivnu konkurenciju na globalnoj razini. Dobivanje velikih i kvalitetnih plodova postaje imperativ.

S obzirom na smanjenje dostupnosti kvalitetne radne snage i rast troškova angažmana iste, sve je veća potreba za sadnjom stabala u gušćim razmacima, olakšavanjem održavanja i ranim plodonošenjem. Konstantna proizvodnja dobro osvijetljenih rodnih stabala umjerene bujnosti putem redovite obnove rezidbom ključna je za postizanje visokokvalitetnog roda. Odabir odgovarajućeg sustava uzgoja čini strukturalni okvir koji će ispuniti zadane ciljeve. Odabir pravilnog sustava uzgoja ovisi o uvjetima uzgoja, sorti, podlozi, dostupnosti radne snage i primijenjenoj tehnologiji uzgoja.

Prirodno, trešnje rastu bujno i oblikuju piramidalnu krunu s izraženom apikalnom dominacijom, težeći grananju samo na vrhovima mladih izboja. Bujnost trešanja, posebice u kombinaciji sorte i podloge, izazov je za svakog tehnologa u nasadu, što se očituje u rješavanju nekoliko problema poput izrazito bujnog rasta, odlaganja plodonošenja do 5.-6. godine, i malog kuta grananja skeletnih grana. Stoga je tehnološki izazov proizvesti stablo trešnje male bujnosti koje daje grančice na željenim pozicijama, donoseći rod u drugoj ili trećoj godini.

Korištenje manje bujnih podloga ne samo da olakšava kontrolu bujnosti krošnje već također utječe na ranu plodnost zbog postignutog širokog kuta grananja, uz postojeći rizik dobivanja sitnih plodova u uvjetima čestog prorjeđivanja stabala. Odgovarajući uzgojni oblik i tehnologija uzgoja na manje bujnim podlogama kontroliraju procese zametanja i ravnoteže između bujnosti i rodnosti, promovirajući dobivanje krupnijih plodova. Bez obzira na kombinaciju sorte i podloge trešnje, imperativ je osigurati godišnji porast kako bi se postigao maksimalni kvantitet plodova.

Najkrupnije i najkvalitetnije plodove trešnje daje mlado rodn

o drvo na svojoj osnovi, kao i mlade grane starih 1-3 godine. Stoga je prioritet u novoj tehnologiji uzgoja trešanja osigurati obilje novih prirasta dužine 30-60 cm u određenim dijelovima krošnje sukladno uzgojnom obliku i smanjiti broj izrođenih mladica.

Tehnike za poboljšanje rodnosti trešanja

Vršno prekraćivanje na jednogodišnji prirast: Ova tehnika potiče bočno grananje u zoni blizu vrha izbojka i obično se primjenjuje u ranim fazama formiranja uzgojnog oblika.

Vršno prekraćivanje na starije rodnice: Ovaj rez jača bočne grane, iako ne izaziva istu razinu odlaganja plodonošenja kao vršno prekraćivanje na jednogodišnji prirast. Ipak, ova tehnika obično uklanja rodne pupoljke, što može smanjiti rod.

Rezidba na patrljak: Koristi se radi obnove rodnih stabala i podmlađivanja, s ciljem poboljšanja produktivnosti. Postoje dvije vrste rezidbe na patrljak.

Prva vrsta podrazumijeva povratni rez postojeće grane do određene točke, potičući izbijanje novih izbojaka. Ova se tehnika koristi kada nema bočnih grananja koja bi mogla zamijeniti vrh grane koji se reže.

Druga vrsta rezidbe na patrljak izvodi se ako je grana uspravnog rasta ili je deformirana. Grana se prekraćuje na udaljenost od nekoliko nodusa od osnove, potičući razvoj slabijeg izbojka koji će preuzeti ulogu vodilje.

Brunerov (sektorijalni dupli) rez: Ova tehnika kombinira dva reza kako bi se kontrolirao bujni rast mladih stabala tijekom zimskog mirovanja.

Rezovi proređivanja: Koriste se za uklanjanje cijelih grana kako bi se poboljšala prozračnost krošnje.

Manipulacija granama: Umetanje čačkalica ili upotreba veziva koristi se za širenje osnove krošnje i jačanje grana, te poboljšanje prozračnosti.

Ljetna rezidba: Primjenjuje se za ranije plodonošenje stabala i ima manji utjecaj na izbijanje novih izbojaka u usporedbi s zimskom rezidbom.

Promalin: Biljni regulator rasta koji se primjenjuje kako bi se potaknulo grananje.

Prstenovanje: Metoda koja se koristi za poticanje grananja, pri čemu se pravi zarez u kori stabla.

Primjena ovih pomotehničkih mjera ključna je za postizanje visokokvalitetnog i obilnog roda trešanja.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Na vrh