Connect with us

Ljekovito bilje

Maka i crvena detelina regulišu hormone – Ljekovito bilje

Ako znakovi poremećene hormonske ravnoteže nisu prenaglašeni – telo se može oporaviti na prirodan način.

Svi višećelijski organizmi proizvode hormone, uključujući i biljke (fitohormoni) što govori o njihovom značaju za zdravlje, svakodnevno funkcionisanje tela i izgled. Hormoni regulišu i održavaju celokupan metabolizam, sastav krvi i drugih telesnih tečnosti i normalne funkcije organa. Također kontrolišu i obezbeđuju rast i razvoj različitih tkiva, organa i celokupnog organizma. Skoro da nema procesa koji nije neposredno ili posredno pod uticajem jednog ili više hormona. Svaki hormon ima specifične uticaje na metabolizam i funkciju posebnih organa. Polni hormoni utiču na razvoj primarnih i sekundarnih polnih karakteristika, kortizol utiče na metabolizam ugljenih hidrata, aldosteron na sadržaj elektrolita itd.

Usled nedostatka, smanjene sinteze ili povećanog stvaranja hormona – mogu nastati promene u hemijskim reakcijama koje remete metabolizam, izazivajući razne poremećaje i bolesti. Brojni faktori utiču na hormonski disbalans kod muškaraca i žena. To mogu biti zdravstvena stanja, poput dijabetesa, tegoba sa štitnom žlezdom ili rasta tumorskih ćelija, ali i manjak određenih nutrijenata, pušenje, alkohol, nedostatak fizičke aktivnosti i prekomerni stres. Žene su sklonije ovom problemu tokom trudnoće i menopauze. Naglo gojenje ili gubitak telesne težine bez promena navika u ishrani, aneksioznost, depresija, razdražljivost, nesanica, noćno znojenje, nepravilni menstrualni ciklus, umor, smanjeni seksualni nagon, opadanje kose, bolovi u zglobovima, nadutost, mučnina, ubrzani puls… neki su od znakova manjka ili viška hormona.

Najpouzdaniji način provere nivoa hormona jesu laboratorijski testovi, na osnovu kojih se određuje dalji tok lečenja. Postoje i prirodni načini da se hormoni ponovo “dovedu u red”  , naročito ako promene i simptomi nisu prenaglašeni.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Peruanska “maka” – Prirodna hormonska terapija

Brojna blagotvorna dejstva ovog krtolastog povrća naučno su dokazana, pa je tako mnogi preporučuju i kao prirodnu hormonsku terapiju. Njena moć se sastoji u tome što se prilagođava potrebama svakog organizma i balansira hormone u zavisnosti od potrebe svakog pojedinca – ako osoba ima manjak ili višak određenog hormona – maka će delovati u suprotnom smeru kako bi ponovno uspostavila ravnotežu. Ceni se kao vrlo efikasan regulator, koji kontroliše i ujednačuje proizvodnju hormona. Mogu je koristiti muškarci i žene svih starosnih grupa. Veruje se da maka, delujući preko hipotalamusno-hipofizne osovine, precizno i ciljano ispravlja disfunkciju ljudskog organizma, izazvanu spoljnim ili unutrašnjim štetnim uticajima. Budući da pozitivno utiče na nivo hormona kod oba pola, maka blagotvorno deluje i na mušku odnosno žensku plodnost. Smatra se odličnim prirodnim afrodizijakom.

Crvena detelina ublažava simptome menopauze

Zbog visokog sadržaja proteina, kalcijuma, magnezijuma, vitamina i izoflavona (materija iz grupe biljnih estrogena), crvena detelina spada u biljne lekove koji se od davnina koriste kao hormonski regulatori. Reguliše menstrualne cikluse, sprečava pojavu čireva i fibroida (benignih izraslina mišićnog tkiva materice), a pokazala se i kao odličan izbor za žene koje imaju probleme s disbalansom hormona u predmenstrualnom periodu i tokom menopauze. Nekada se koristila kao terapija za neplodnost, posebno kada se nije mogao utvrditi konkretan uzrok te pojave. Izoflavoni iz crvene deteline na neki način oponašaju estrogen, pa ova biljka može pomoći da se ovaj hormon prirodnim putem nadomesti u organizmu. Delotovorna je i u slučaju izuzetno neugodnih simptoma menopauze koji često narušavaju kvalitet života, poput talasa vrućine, noćnog znojenja, nesanice… Pored toga pomaže ženama da se izbore sa jednako teškim znakovima PMS-a. Potrebno je još istraživanja o tome da li je crvena detelina sigurna za konzumaciju tokom trudnoće i dojenja. Lekovite materije naleze se u cvetu biljke. Od njih se najčešće prave čajevi, kao i tinkture i sirupi. Preporučuju se dve – tri šoljice čaja dnevno. Tinktura se pravi s domaćom rakijom: napunite teglu cvetovima crvene deteline i prelijte to rakijom. Zatvorenu teglu držite na svetlom i toplom mestu 40 dana, uz svakodnevno mućkanje. Kada procedite tečnost,triput dnevno uzimajte dvadesetak kapi tinkture s malo vode.

Listovi maline za redovan ciklus

Hormonski disbalans često može izazvati neredovne i nepravilne menstruacije. Budući da su njeni listovi višestruko korisni za žensko zdravlje, malinu nazivaju i “ženskom biljkom”. Od davanina se koristi za dovođenje hormona u ravnotežu i jačanje mišića materice, a poznata je i kao lek za neplodnost. Sprečava pobačaje, olakšava porođaj, ublažava menstrualne grčeve i obilna krvarenja tokom ciklusa. Konzumirajte čaj od listova maline kako biste iskoristili bogastvo lekovitih sastojaka – vitamine A, B, C i E, minerale (kalcijum, magnezijum, mangan), tanine, flavonide…

Čaj od listova maline: U 250 ml ključale vode  ubacite dve kašičice sušenih listova maline i ostavite to da odstoji poklopljeno 20 minuta. Dnevno pijte dve do tri šolje čaja pola sata pre jela.

Konopljika – vrednija od zlata

Konopljika takođe ima dugu istoriju primene u regulaciji hormonskih poremećaja, jer podstiče rad najznačajnije endokrine žlezde – hipofize. Mnogi i nju svrstavaju u “ženske biljke”, jer se koristi za tretiranje PMS-a, edometrioze, sindroma policističnih jajnika, simptoma menopauze… Ipak, treba istaći da ona suštinski pomaže u slučaju disbalansa i drugih hormona, ne samo onih povezanih sa ženskim tegobama. Za to je zaslužna sposobnos konopljike da reguliše rad hipofize, što normalizuje i funkciju ostalih žlezda. Značajna je njena uloga kao prirodnog antidepresiva, kada se kao znaci hormonskog disbalansa pojave promene u raspoloženju, nemir, razdražljivost, bes, depresija… Ovakva stanja ozbiljno ugrožavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i normalan san, koji je svima neophodan. Pojedina istraživanja pokazala su da konopljika u nekim slučajevima deluje skoro podjednako kao i sintetički antidepresivi. Da biste ublažili nervnu napetost i stres, pijte čaj od konopljike, kao i tinkturu.

Pijte čaj od zobene slame

Pa i kad je u pitanju rešavanje hormonalnih problema, ovas zauzima značajno mesto. Poput konopljike ovas je moćno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Farmaceutska industrija proizvodi alkoholne tinkture od zobi, što je odlično sredstvo za umirenje. Čaj od ovsene slame, koji otklanja uzemirenost, stres i umor , pravi se tako što se kašičica suve, usitnjene stablijke prelije šoljom ključale vode. Možete korisiti i neoljušćeni ovas, od koga se spravlja umirujući napitak s dodatkom majčine dušice.

Čajna mešavina za hormonski disbalans

Pomešajte 30 g suvih listova maline, 20 g listova koprive, 20 g nane, 10 g istucanih semenki konopljike, 10 g ovsene slame i 10 g blaženog čkalja. Dve kašičice mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite i popijte pre jela. Dnevno pijte dve do tri šolje ovog čaja. Nakon tri nedelje napravite pauzu.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh