Connect with us

Ljekovito bilje

Menopauza utiče i na kožu: Pet koraka za usporavanje starenja

Nega pre svega

Menopauza svakako može dovesti do promena na koži. Prosečna starost žene za menopauzu je 51 godina, što sa sobom donosi i neke primetne razlike na koži. „Tokom prve 3 godine menopauze, izgubićete 25% kolagena“, objašnjava dermatlog. Ovo uzrokuje stanjivanje i sušenje kože. Kolagen deluje kao humektant, apsorbujući ogromnu količinu vode, tako da kada se kolagen smanji, u koži ima manje vode.

Ovo će zavisiti od vaše specifične rutine za negu kože i koliko dobro vaš ten toleriše intenzivne aktivne sastojke, kao što je retinol, ali saveti koji slede daće vam neke smernice o sastojcima kojima se možete naoružati.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Hidratacija

Kada koži nedostaje hidratacije, ona može postati prilično suva i osetljiva. Nivoi estrogena značajno opadaju u menopauzi, obično u dobi od 53 godine, a to može dovesti do suvoće, crvenila, osetljivosti i nedostatka čvrstoće kože. Potrebna je dodatna hidratacija da bi koža ostala hidrirana i glatka.

Koristite retinol

Ako niste počeli da koristite retinol ranije u životu, nije kasno. U početku retinol može da isuši kožu, pa ako ga prvi put koristite, počnite da postepeno uvodite noćnu kremu na bazi retinola u svoju rutinu 2-3 puta nedeljno. Potražite formulacije sa hidratantnim i umirujućim sastojcima – kao što su hijaluronska kiselina, glicerin i niacinamid. Ovo je posebno korisno za ublažavanje bilo kakve suvoće i osetljivosti koje su povezane sa prvom upotrebom retinola i kožom u menopauzi.

Pokušajte sa peptidima

Peptidi su takođe odlični za kožu u menopauzi jer će stimulisati proizvodnju kolagena i povećati elastičnost kože. Peptidi su fragmenti proteina, a proteini su gradivni blokovi kože. Mogu da signaliziraju proizvodnju kolagena u koži radeći kao glasnici između ćelija, podstičući ih da izgrade više kolagena i elastina, što zauzvrat može poboljšati mladalački izgled kože.

Nanesite fitoestrogene

Gubitak elastičnosti se manifestuje u vidu bora, menjajući konture lica. Fitoestrogeni – molekuli koji se nalaze u reproduktivnom delu biljke, semenu ili korenu – oponašaju efekte estrogena i efikasni su u obnavljanju izgubljene elastičnosti kože lica.

Koristite umirujuće proizvode

Sa menopauzom dolazi do promene nivoa hormona što može izazvati crvenilo. Umirujući proizvodi za negu kože i mist za lice mogu biti spasioci kada imate navalu vrućine ili ste zabrinuti zbog crvenila. Ako se budite tokom noći, dobra je ideja da zadržite osvežavajuće, hidratantne misteve za lice pored vašeg kreveta i koristite kao umirujući sprej za hlađenje crvene kože.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Na vrh