Connect with us

Agro kutak

MIRTA – Biljka koju morate imati u svom vrtu

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Biljka mirta nije nimalo zahtjevna za uzgoj, a mi vam donosimo savjete za pravilan uzgoj, održavanje i zalijevanje mirte.

Mirta (lat. Myrtus communis) je zimzelena ukrasna biljka iz porodice cvjetnica, porijeklom iz Južne Europe te Sjeverne Amerike. Tipična je za područje Mediterana, a sve je češće možemo vidjeti u vrtovima na našim prostorima. Da biste saznali nešto više o mirti, donosimo neke osnovne savjete za uzgoj i održavanje ove biljke.

Izgled i karakteristike biljke

Mirta je, kao što smo u uvodu već spomenuli, zimzelena biljka koja raste u obliku grma. Karakteristična je po mirisnim bijelim cvjetovima te sitnim plodovima. Ističe se po svojoj visini, pa tako može narasti i do pet metara. S obzirom na to što njeni listovi imaju specifični miris, mirta se ubraja u skupinu začinskih biljaka.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Uzgoj i pravilno održavanje

Što se tiče uzgoja i održavanja mirte, nije zahtjevna i bez problema je mogu uzgajati i najveći početnici. Najbolje mjesto za uzgoj su vrt i dvorište, odnosno vanjski prostori. Naime, mirta bolje cvate na nižim temperaturama pa uzgajanje u sobi nije preporučljivo. Ako je ipak želite uzgajati u zatvorenom, držite je na provjetrenom mjestu te je povremeno iznesite van.

Postupak presađivanja i zalijevanje

Mirta ima prilično jak korijen pa bi bilo najbolje da se ne uzgaja preblizu ostalih biljaka. Osim toga, ova biljka odlično podnosi presađivanje koje je najbolje vršiti u proljetnim mjesecima.

Biljku mirtu trebalo bi zalijevati obilno, naročito u ljetnim mjesecima kada su vanjske temperature mnogo više. Zimi se zalijeva tek toliko da se tlo u kojem raste potpuno ne osuši. S vremena na vrijeme, listove mirte dobro je poprskati mlakom vodom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh