Connect with us

Ljekovito bilje

Mješavina meda i kurkume moćan lijek iz prirode – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Mješavina meda i kurkume, popularna širom svijeta, jedan je od najboljih prirodnih lijekova za sve upale.

Med i kurkuma, zasebno ili u kombinaciji, od davnina se upotrebljavaju u pripremi različitih ljekovitih preparata, a za njima se uvijek posezalo u situacijama koje su zahtjevale trenutno i efikasno rješenje za lakše povrede, opekotine i posjekotine, prehlade, probavne, ali i druge tegobe.

Protiv gripa i prehlade

Pomiješajte četvrtinu šolje domaćeg meda, dvije kašike limunovog soka, kašiku kurkume u prahu i pla kašičice mljevenog bibera.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Pri pojavi prvih simptoma, uzimajte po kašičicu mješavine svakih sat vremena, naredni dan činite to svaki drugi sat, a potom konzumaciju svedite na triput dnevno, dok ne nastupi poboljšanje. Ukoliko vam se učini da je pripravak presladak, razblažite ga u šolji mlake mineralne vode, pa to popijte.

Za bolje varenje

Kašičicu kurkume ubacite u šolju prokuvane vode i ostavite to da odstoji poklopljeno 15 minuta. Potom umiješajte i kašičicu meda, dobro promiješajte i popijte nakon obroka.

Za ublažavanje reumatskih bolova

U odgovarajuću teglu naspite 120 ml kvalitetnog domaćeg meda, a zatim dodajte dvije kašike narendanog đumbira, dvije kašičice kurkume u prahu, sok od jednog limuna i prstohvat mljevenog crnog bibera, pa sve dobro promiješajte. Ostavite pripravak da odstoji na sobnoj temperaturi tri sata, pa konzumirajte kašičicu do dvije dnevno, sirovo ili uz biljne čajeve, odnosno sokove. Ono što ne iskoristite čuvajte u frižideru, ali najviše 5 dana.

NAPOMENA: Ove lijekove ne bi trebalo da uzimaju osobe koje imaju problema sa žučnom kesom, trudnice, dojilje, kao ni osobe koje koriste lijekove za razrijeđivanje krvi.

Izvor: AgroSavjet

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh