Connect with us

Ljekovito bilje

Mnogi greše kada pripremaju čaj od kamilice, jer unište najlekovitiji sastojak – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Da nije bilo nemačkih trgovaca s početka 19. veka da nam „otvore oči“ i ukažu koliko je kamilica cenjena u svetu i lekovita biljka, mi bi je i dalje smatrali korovom.

Do 1901. godine za kamilicu (matricaria chamomilla) se uopšte nije znalo u našim krajevima, smatrala se korovskom biljkom, a onda su nam oči otvorili nemački trgovci koji su nam otkrili koliko je ova biljka cenjena u svetu, a tek što je lekovita… Stručnjaci kažu da najkrupnija, najsočnija, najčistija i najlepša kamilica raste po žitištima, pre svega uz ozimu pšenicu.

Nosilac lekovitosti

Kamilica je mnogo naučno i hemijski ispitivana, ali, i pored toga što je u njoj otkriveno na desetine jedinjenja, nosilac njene lekovitosti je etarsko ulje. Etarsko ulje kamilice sadrži azulen od koga potiče tamnoplava boja ulja. Količina etarskog ulja u cvetu kamilice kreće se od 0,3 do 1,7 procenata (a farmakopeja propisije minimum 0,3 odsto ulja). Ukoliko kamilica sadrži više etarskog ulja, utoliko je kvalitetnija i više se ceni.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Organizam čini otpornijim

Upotreba kamilice kao leka je vrlo raširena i česta u narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Kamilica je antiflogistik – deluje protiv zapaljenja, blag spazmolitik – deluje protiv grčeva i karminativ – deluje protiv nadimanja. Ova biljka ima svojstvo da organizam učini otpornijim prema mnogim bolestima. Eksperimentalno je dokazano da jedna šolja čaja kamilice popijena na poslu smanjuje broj radnika na bolovanju!

Ovo je pogrešno

Kamilica se najviše upotrebljava u vidu čaja čija je priprema vrlo jednostavna, ali, nažalost, u većini slučajeva pogrešna. Najčešća greška je u tome što se za pripremu čaja koristi mnogo manje cvetova nego što je potrebno. Druga greška je što se čaj kuva, i to često veoma dugo, kako bi se ekstrahovali lekoviti sastojci, što je, takođe, pogrešno. Jer, glavni lekoviti sastojak kamilice je etarsko ulje. A kada ulje kuvate – ono ispari!

Ovo je pravilan postupak

Pravilno pripremanje čaja od kamilice sastoji se u sledećem: u šolju staviti 2 pune kašike cveta kamilice. Preliti šoljom ključale vode. Promešati, pa poklopiti. Ostaviti čaj da odstoji pola sata do ceo sat. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj namenjen bolesniku koji treba da se preznoji – čaj se pije topao, a ako se koristi za poboljšanje apetita – pije se ohlađen, pola sata pre jela.

Izvor: eklinika.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh