Connect with us
Moćna bobica: Prirodni antibiotik, sprečava infekcije mokraćnih puteva, čuva vaše bubrege i sprečava nastanak karcinoma! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Moćna bobica: Prirodni antibiotik, sprečava infekcije mokraćnih puteva, čuva vaše bubrege i sprečava nastanak karcinoma! – Ljekovito bilje

Brusnica je prirodni antibiotik, jer sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali deo bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu.

Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno izuzetno dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa. Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osveženje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Kako deluje brusnica?

Brusnica sadrži proantocijanidine koji “opkoljavaju” bakteriju ešerihiju koli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih puteva. Deluje i na druge patogene urinarnog trakta (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis).

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Komponente ploda brusnice takođe sprečavaju prijanjanje Helicobacter pylori na zid želudačne sluznice. Helikobakterija je izazivač čira na želucu. Brusnica sadrži i moćne antioksidanse, koji štite ćelije organizma od oštećenja. Postoje i istraživanja o efektima brusnice na sprečavanje nastanka ćelija raka i njihovog širenja po organizmu, kod raka dojke i debelog creva.

Šta kažu naučna istraživanja?

Efikasnost brusnice u tretmanu urinarnih infekcija je potvrđena, a dokazano je da sprečava pričvršćivanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Brusnica pokazuje antibakterijsko dejstvo protiv gotovo svih vrsta bakterija koje napadaju urinarni trakt.

Kako se uzima brusnica?

Koriste se plodovi (sveži ili osušeni), čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule. Zbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika (koncentrat) do nekoliko decilitara na dan (sok). Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh