Connect with us

Ljekovito bilje

Moringa – Superdrvo čiji listovi imaju 25 puta više željeza od špinata – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Moringa je jedno od rijetkih vrsta drveća koje daje plodove i u razdobljima suše, a njeno sjeme pomaže u pročišćavanju vode. Iako se vijekovima konzumira u jugoistočnoj Aziji, trebalo je proći mnogo vremena da je i ostatak svijeta prepozna kao nutritivnu bombu.

Da su biljke superjunaci, moringa bi zasigurno bila jedna od njih. Iako je porijeklom iz podnožja Himalaje u indiji, moringa može uspijevati u većini tropskih i suptropskih regija.

To izdržljivo drvo dobro podnosi sušu, brzo raste, ima lišće koje se može koristiti kao gnojivo, a njeno sjeme može pomoći u pročišćavanju vode. Raste na osiromašenim zemljištima te je jedinstvena po tome što ponovno izraste nakon sječe. Osim toga, jedna je od rijetkih vrsta drveća koje daje plodove i u razdobljima bez kiše. Moringe osim u Indiji ima i na Filipinima, ali uzgaja se i u Aziji, Africi, Srednjoj Americi i na Karibima.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ljekovitost moringe

Moringa je hrana i lijek. Svaki se dio stabla može konzumirati; lišće i plodovi kao hrana; a sjeme, kora, cvijeće i korijenje kao lijek. Listovi su veoma nutritivno bogati – sadrže 30 posto bjelančevina, esencijalne aminokiseline, kao i obilje vitamina i minerala. Primjerice, listovi moringe imaju 25 puta više željeza od špinata, a u tom dvoboju pobjeđuju i junetinu.

Osim toga, moringa ima i 7 puta više vitamina C od narandže, 10 puta više vitamina A od mrkve, 17 puta više kalcijuma od mlijeka, 9 puta više proteina od jogurta te 15 puta više kalijuma od banana.

Drvo moringe ima sjajnu sposobnost obrane od nametnika, kao i drugih, štetnih uticaja u okolinu zahvaljujući fitokemikalijama koje ljude štite od različitih bolesti i tegoba. Kada se lišće usitni ili ga na primjer napadne kakav kukac, odbiće ga intenzivan i gorak okus. Bioaktivni spojevi u moringi nazivaju se izotiocijanati i slični su onima koji se nalaze u brokuli, kupusu i rukoli – što im daje malo papreni ukus.

Iako se moringa vijekovima konzumira u jugoistočnoj Aziji, trebalo je proći puno vremena da je prepozna i ostatak svijeta. Veći broj znanstvenih studija o ljekovitosti biljke porastao je tek prije dvadeset godina. Danas je moringa dostupna kao prah koji se koristi kao dodatak ishrani. Osim što je moćan antioksidans i prirodni antibiotik, moringa je moćan biljni izvor željeza, a prema ajurvedi može pomoći u liječenju više od 300 bolesti.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh