Connect with us
MRKVA-super namirnica za savršeno zdravlje - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

MRKVA-super namirnica za savršeno zdravlje – Ljekovito bilje

Obična ili žuta mrkva (daucus carota) dvogodišnja je biljka iz porodice umbelliferae, koja je rasprostranjena u prirodi i u kulturama u velikom broju podvrsta i varijeteta. Smatra se da je mrkva ljudima poznata već 5.000 godina kao povrće i kao lijek, a najviše se upotrebljava njen vretenasto zadebljan, crvenkasto ili žućkasto obojen korijen, koji sadrži karoten (provitamin čna mrkva A; 5-20 mg/100 gr).

Izvor vitamina A

Cvjetovi mrkve su bijeli, žućkasti ili ružičasti skupljeni u štitac. List je složen, pernast i usječen. Obična mrkva porijeklom je iz središnje Azije, a od 13. vijeka se uzgaja u Kini i sjeverozapadnoj Evropi. Mrkva je dobar izvor vitamina K, kalija i vitamina C. Osim njih u mrkvi se mogu naći i vitamin B6, biotin, bakar, folna kiselina (vitamin B9), tiamin (vitamin B1), magnezij, kalcij,mangan, molibden, željezo, fosfor, vitamin B3, vitamin E i cink.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Takodje, mrkva sadrži i fitohemikalije koje mogu djelovati kao antioksidansi kao što je; beta-karoten i alfa-karotena, karotenoida koje tijelo pretvara u vitamin A, koji je važan za rad imunološkog sistema, održavanje zdravlja ćelija i aktivaciju enzima, luteolina, flavonoida koji pokazuje antioksidativno, protuupalno i protutumorno djelovanje, te fakcarinola i drugih poliacetilena koji izgleda imaju protuupalni učinak, a potom i antocijanina, flavonoida (ljubičasta mrkva), te likopena (crvena mrkva) i luteina (žuta mrkva) koji su karotenoidi.

Učinak na zdravlje

Povoljan učinak mrkve na zdravlje ljudi je svakako; Poboljšava vid-ima istine u staroj uzrečici da je mrkva dobra za vid, jer je bogata beta-karotenom koji se pretvara u vitamin A u jetri, a vitamin A je potreban za regeneraciju rodopsina, fotozenzitivnog pigmenta u štapićima mrežnice, koji je nužan za noćni vid. Jednako tako beta-karoten smanjuje rizik od makularne degeneracije i sive mrene.Smanjuje rizik od karcinoma, jer su istraživanja pokazala da konzumiranje namirnica koje su bogate karotenoidima poput mrkve, može smanjiti rizik od raka pluća, raka dojke, debelog crijeva, te raka usne šupljine. Takodje, se pokazalo da konzumacija mrkve može smanjiti rizik od raka pluća, raka vrata maternice i raka prostate.

Svježa ili kuhana mrkva

Poznato je da većina povrća gubi nutrijente kuhanjem i da je sirovo najzdravije. Ali mrkva je izuzetak tog pravila, obzirom da su istraživanja pokazala da konzumiranjem sirove mrkve iskorištava se samo 5% dostupnog antioksidansa beta karotena. Kada se mrkva koristi skuhana iskorištenost je oko 60%, a najveći postotak dostupnog beta karotena od čak 90% se nalazi u mrkvi koja je prethodno izmiksana pa onda kkuhana.

Usporava starenje-visoki nivo beta-karotena u mrkv usporavaju starenje ćelija.

Potiče zdravlje kože- vitamin A i antioksidansi iz mrkve štite koži od štetnog djelovanja sunca. Nedostatak vitamina A uzrokuje suhoću i ljuštenje kože, lomljenje kose i noktiju. Vitamin A sprečava prijevremenu pojavu bora, akni, suhe kože, crvenilo i nejednak tonus kože.

Smanjuje rizik od srčane bolesti-istraživanja su pokazala da je konzumacija namirnica koje su bogate karotenoidima povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Ne treba zaboraviti da mrkva uz betakaroten, sadrži i alfa- karoten i lutein. Takodje, redovna konzumacija mrkve snižava nivo holesterola u krvi.

Čisti tijelo od štetnih tvari-vitamin A pomaže jetri u odstranjivanju toksina iz tijela. Vlakna iz mrkve pomažu u čišćenju debelog crijeva i ubrzavaju kretanje otpadnih tvari.

Štiti zube i desni-žvakanjem mrkve se stimuliše proizvodnja pljuvačke koja pomaže u uklanjanju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni. Minerali iz mrkve sprečavaju oštećenje zuba.

Smanjuje rizik od moždanog udara-istraživanje koje su proveli naučnici sa Harvard university pokazalo je da osobe koje jedu pet ili više mrkvi sedmično, imaju manji rizik od moždanog udara nego osobe koje jedu samo jednu mrkvu sedmično.

Važna napomena; Beta karoten iz mrkve, ako se uzima u velikim količinama, može promijeniti boju kože u narandžastu, tako da je važno na ne pretjerate sa unosom. Ako dođe do promjene boje kože kako je naprijed opisano, samo smanjite unos hrane koja ima puno beta-karotena i koža će vratiti normalnu boju.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh