Connect with us

Ljekovito bilje

Nadoknadite nedostatak gvožđa – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Anemiju ili malokrvnost karakteriše smanjena koncentracija hemoglobina ili broja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u litru krvi ispod optimalnog nivoa za određen uzrast i spol. Manjak gvožđa javlja se kod osoba koje ne jedu dovoljno mesa i hrane se jednolično, imaju loše navike u ishrani, zbog nedovoljnog unosa i nedostatka vitamina C, folne kiseline, vitamina B12. Anemiju ili manjak gvožđa mogu izazvati obilne menstruacije, bez supstitucije ili nadokande gvožđa, krvarenja u digestivnom traktu izazvana čirom na želucu ili kolitisom, Kronovom bolešću ili hemoroidima.

Telesne rezerve gvožđa mogu se istrošiti i dugotrajne infekcije ili tegobe reumatizma. Anemiju mogu izazvati i poremećeni metabolički procesi, kada antagonisti gvožđa, bakar i cink kradu gvožđe. Mnogobrojni simptomi, kao što su bleda koža i sluzokoža, malaksalost, umor i zadihanost tokom napora, loš san, česte glavobolje, zamagljenost pred očima, lupanje srca ili razdražljivost, ukazuju na moguću pojavu anemije. Simptomi mogu biti i krhki nokti, ranice na koži ili sluzokoži usta i slično. Treba se hraniti raznovrsno i umereno. Hrana ima najbolji biološki učinak na naš organizam, konzumiranjem što raznovrsnijih namirnica unećemo neophodne hranljive materije.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Jedite raznovrsnu hranu

Svakako u obroke uključite namirnice bogate gvožđem i one koje poboljšavaju njegovu apsorpciju. To se posebno odnosi na meso, živinu, ribu, džigericu, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće i sveže voće. Važno je znati da se gvožđe iz mesa, živine i ribe, tzv.hem gvožđe, 4 do 5 puta bolje iskorišćava nego gvožđe iz drugih namirnica. Ne-hem gvožđe nalazimo u povrću, a postoji i ne-hem gvožđe koje se dodaje u namirnice.

NAMIRNICE KOJE OBILUJU GVOŽĐEM

Jedite cveklu

Cvekla pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, cirkulaciju. Ima specifičnu crvenu boju koja potiče od antocijana (snažnih antioksidanasa) koji su efikasni u jačanju i regeneraciji krvi. Ako imate demineralizaciju zubi, karijes, cvekla je rešenje. Prisustvo joda čini je poželjnom namirnicom u borbi protiv arteroskleroze i starenja kože. Lekovitost joj daju njeni osnovni sastojci – betanin i betain, koji su efiksani u regulisanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, održavaju krvne ćelije zdravim i podstiču rad jetre. Cvekla obiluje vitaminima B1, B2, C i B12. Odlična je u lečenju anemije kod dece i mladih jer obiluje gvožđem. Povoljno deluje i na rad creva jer sadži pektin i celulozu. Dnevno bi trebalo pojesti 5 glavica cvekle srednje veličine. Sok od cvekle, koji izuzetno blagotvorno deluje na metabolizam, najbolje je uzimati s medom, šargarepom i limunom.

Pomoć u kupinovom vinu

Kupina i kupinovo vino su u narodnoj medicini vekovima poznati po lekovitosti, pa se više smatraju lekom nego pićem. Kupinovo vino je odlično u borbi protiv anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema sa varenjem, cirkulacijom i krvnim pritiskom. Vino ovog ukusanog, izrazito tamnog voća sadrži velike količine vitamina B i C, gvožđa, fosfora, cinka, mangana, magnezijuma, kalcijuma, folne kiseline i nešto provitamina A, kao i šećera i pektina. Podstiče apetit i doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, kao i bržoj razmjeni materija u telu. Istraživanja pokazuju da povoljno deluje i na kožu,pomaže kod osipa, lišajeva i psorijaze. Stručnjaci sugerišu da kod anemije treba dnevno popiti 1dl kupinovog vina, i to pre jela.

Izvor: Biljem do zdravlja, broj 25, godina 2017.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh