Connect with us

Agro kutak

Nagovorite orhideju da ponovo procvjeta

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Orhideje se ubrajaju u najatraktivnije sobne biljke, ali prati ih glas teških “cvjetnih primadona”, što odbija mnoge ljubitelje sobnog bilja. I, zaista, postoje vrste kojima treba pružiti posebne uslove, poput razdoblja mirovanja na hladnom ili povišenu vlažnost vazduha, što nije lako u uobičajenim sobnim uslovima.

Iako su poznate kao ćudljive biljke, ljepota cvjetova orhideja čini ih izuzetno poželjnim ukrasima pa ih često biramo.

Prvo što morate učiniti nakon što otpadnu svi cvjetovi jeste odrezati staru stabljiku orhideje pri dnu. Potom je važno orhideju staviti u prostoriju u vašem domu koja simulira podsticajne uslove za rast novog cvijeta. Jedna stavka koju prostorija mora zadovoljavati jeste da se u njoj događa svakodnevni pad temperature kada padne mrak, što u našim domovima većinom nije slučaj jer volimo održavati temperaturu jednakom i ugodnom za boravak. Zato je potrebno staviti orhideju u prostoriju u kojoj naveče postane hladno i uz prozor. Kada Sunce zađe, toplina će se smanjiti i hladnoća koja će nastupiti podstaknuće orhideju da ponovo procvjeta.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

U divljini većina orhideja buja u vlažnim uslovima u hladu, uz Sunčeve zrake koje prodiru kroz krošnje drveća – svoju orhideju stoga držite podalje od oštrog i direktnog Sunčevog svjetla.

Orhideje vole puno sunca, ali ne direktnu svjetlost koja prži. Prozori okrenuti prema sjeveru najčešće nemaju dovoljno svjetlosti za orhideje pa ih pokušajte staviti na jug. Kod smještanja orhideja na zapadu problem se javlja u razdoblju najjačeg dnevnog sunca koje bi moglo naškoditi vašoj orhideji pa je stoga malo udaljite od prozora ili stavite prozirnu zavjesu između prozora i orhideje.

Većina orhideja koja dolazi iz velikih cvjećara i supermarketa ima oštećeno korijenje. Pripazite prilikom nabavke da nije u lošem stanju i natrpana u posudi s gomilom kamenčića i mahovine, a bez mogućnosti oticanja vode.

Nakon što vaša orhideja prestane cvjetati, presadite je u novu teglicu. Nježno je izvadite iz postojeće, otresite ostatak stare kore, odrežite mrtvo korijenje sterilnom oštricom ili makazama. Nemojte je staviti u veću posudu jer orhideje vole da im je korijenje natrpano u malom prostoru pa je stavite u posudu iste veličine. Dok je presađujete, držite je za listove tako da korijenje visi u posudi. Dodajte koru i nježno pomiješajte komadiće oko korijenja kako bi se držali čvrsto, a opet ostavili dovoljno prostora za vazduh.

Oko korijenja orhideje mora cirkulisati vazduh kako bi biljka pravilno rasla i razvijala se. To možete postići tako što ćete ih smjestiti među veće komade kore. Orhideje u divljini rastu na površinama drugog drveća s izloženim korijenjem ili na stijenama u čije se rupe korijenje zavlači pričvršćujući tako biljku uz stjenovitu površinu.

Nadohranjujte svoju orhideju sa svakim drugim zalijevanjem, i to razvodnjenim sredstvom za đubrenje. Preporučenu dozu najbolje je prepoloviti na pola, nezavisno od toga da li je riječ o običnom gnojivu ili onom specijalnom za orhideje.

Budite oprezni sa zalijevanjem dok orhideja cvjeta i pustite da se korijenje posuši između dva zalijevanja. Nemojte pustiti da orhideja sjedi u zdjeli punoj vode. Zalijte je jednom sedmično i pustite da voda iscuri sa korijenja kako ne bi istrunulo. Budući da orhideje vole vlažan vazduh, stavite teglu s orhidejom na tacnu s kamenčićima i okružite ih vodom – sama biljka ne smije sjediti u vodi, ali isparavanje vode oko kamenčića povećaće vlažnost vazduha.

Orhidejama odgovara povećana cirkulacija vazduha i promjena temperature koja se događa na otvorenom pa ih za vrijeme lijepog vremena stavite negdje gdje neće biti na direktnom svjetlu ni na jakoj promaji. Ako imate mogućnosti za to, smjestite orhideju ispod drveta u hlad, a tokom hladnih mjeseci vratite je unutra.

Orhideje spadaju u drugu najbrojniju porodicu biljaka na Zemlji, brojčano ih je nadjačala samo porodica trava. Trenutno broje 30.000 vrsta, a svake godine toj brojnoj porodici priključi se oko 200 novih vrsta. Pretpostavlja se da u prirodi postoji još oko 25.000 vrsta, odnosno hibrida, koje je stvorio ili će tek stvoriti čovjek.

Prema Darvinu, orhideje su na vrhu evolucijske ljestvice, smatrao ih je izvrsno prilagođenim organizmima i često ih je koristio kao dokaz svoje teorije o prirodnoj selekciji i evoluciji.

Najveća orhideja (zovu je i tigrova orhideja, kraljica orhideja) teži oko 900 kg, a dostiže visinu od tri metra. Odrasla biljka u prirodi, kada procvjeta, nosi i do 10.000 cvjetova. Raste na Sumatri, u Maleziji i na Filipinima. Nasuprot diva iz jugoistočne Azije, najmanja orhideja raste u Centralnoj Americi (Kostarika) i “malena” je zapanjujućih 0,5 cm. Cvjetovi su promjera 0,5 mm i vide se jedino povećalom.

Orhideja je nacionalni cvijet Singapura, ali određenu simboliku ima u svim zemljama tropskog pojasa, npr. na Havajima se vjeruje da jedenje cvjetova orhideja obezbjeđuje da se jednog dana vratite na to ostrvo, u Kini su simbol plodnosti i vjeruje se da pomažu pri začeću.

VANILIJA

Vanilija – spada u porodicu orhideja. Koristi se kao afrodizijak i jedna je od rijetkih orhideja koja donosi jestiv plod. Vanilija je drugi najskuplji začin na svijetu (poslije šafrana), a evo i zašto:

– Treba joj četiri do sedam godina da sazrije i tek tada stvara mahune.

– Oprašuju je isključivo pčele iz roda Melipona, koje obitavaju samo u Meksiku (svi ostali proizvođači oprašuju vaniliju ručno!)

– Cvjeta otprilike dva mjeseca, a svaki dan se otvori samo jedan cvijet koji se mora oprašiti u roku 12 časova od otvaranja.

– Nakon oplodnje, mahuni treba devet mjeseci da dozri – bere se ručno, a sve mahune ne dozrijevaju u isto vrijeme.

– Mahuna se suši tri do šest mjeseci i tek tada je spremna za prodaju.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh