Connect with us

Ljekovito bilje

NANA najbolje deluje kao čaj, a masaža svežim lišćem otklanja GLAVOBOLJU – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Koristila se od davnina na Dalekom istoku i u starom Egiptu, a danas je nana jedan od najboljih prirodnih lekova protiv stomačnih tegoba i glavobolje.

Nana, menta, metvica… poznata je u prirodnoj medicini kao spazmolitik (potiskuje mišićne grčeve, posebno u gastrointestinalnom traktu), ali i kao karminativ – sredstvo protiv nadimanja i gasova. Cela biljka nane sadrži oko jedan procenat, a samo list od 1 do 3 odsto etarskog ulja u kome se nalazi 50 do 90 odsto mentola i 10 odsto mentona. Osim toga, nana sadrži i tanin, flavonoide, pektin, skrob i gorke supstance.

Deluje sveža i kao napitak

Na lekovitost nane ukazuju još stari spisi iz Kine i Egipta. Još tada je zabeleženo kako nana deluje ako je koristite svežu, tek ubranu, na spoljašnjim delovima tela, kao i koje efekte ima ako se unosi u organizam putem čaja, na primer.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Etarsko ulje „lek“ za bolove

Pri spoljnoj upotrebi, laganim trljanjem biljke o kožu, etarsko ulje nane smanjuje ili potpuno odstranjuje lokalne i neuralgične bolove i glavobolju. Ukoliko se nana unosi u organizam deluje tako što odstranjuje grčeve prouzrokovane kamenom u žuči, smiruje želudačne i crevne grčeve i ublažuje nadražaj na povraćanje. Takođe, nana otklanja teškoće u srčanom radu prouzrokovane nadimanjem i drugim nepravilnostima u radu želuca i creva.

Pauza je obavezna

Kada se koristi u obliku čaja nana najbolje deluje na organizam. Dnevno se može piti tri do četiri šolje čaja, ali, nakon 8 do 12 dana treba napraviti pauzu od nedelju dana. Samo ukoliko postoji potreba može se nastaviti sa uzimanjem čaja. Ova pauza neophodna je jer stručnjaci naglašavaju da stalno konzumiranje čaja od nane može izazvati poremećaje u srčanom radu.

Široka primena u narodnoj medicini

U narodnoj medicini nana se primenjuje u mnogo slučajeva:

  • dojilje piju napitak od listova nane oparenih mlekom protiv zgrušavanja majčinog mleka i nastanka mlečnih čvorova u grudima
  • za sprečavanje podrigivanja
  •  ečenje od glista
  • udisanjem pare od ulja nane leče se sinusi
  • a ispiranjem usta uklanjanju se tegobe kod upale desni.

Izvor: eklinika.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh