Connect with us
Napravite med od maslačka - Ljekovito Bilje

Ljekovito bilje

Napravite med od maslačka – Ljekovito Bilje

Med od maslačka je ukusna hranjiva namirnica dobivena od peluda cvijeta maslačka koji raste posvuda. Iako ga nekad uzimamo zdravo za gotovo, maslačak može biti iznimno ljekovita biljka, a njegov med ukusan i zdrav.

Možete ga kupiti, a određenu varijaciju meda možete napraviti i sami. Više o tome pročitajte u nastavku.

Maslačak – karakteristike

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.

Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje. Maslačak se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje lagano sjeme. Maslačak raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima, i na svim zelenim površinama.

Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju.

vitamine A, C, K, B i E,
željezo,
kalcij,
magnezij,
kalij.
Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.

Med od maslačka – svojstva

Maslačak ima dugu tradiciju hranjive i iznimno korisne biljke. Nažalost, postoji i tradicija prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova i veliki neprijatelj vlasnika travnjaka. Na našu sreću, čak i ako smo mi zaboravili kako ga iskoristiti, pčele nisu.

Med od maslačka ukusna je posljedica toga. Boja meda od maslačka zbog kristalizacije varira od intenzivne zlatno-žute do tamnijih nijansi. Živa žuta boja pokazatelj je veće čistoće.

Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopće probate.

Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Okus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.

Med od maslačka kao lijek
Maslačak posjeduje određene ljekovite spojeve koji organizmu mogu pružiti neke zdravstvene prednosti. U med će se prenijeti dio tih spojeva, koji se nalaze u peludu.

To su:

 • vitamini,
 • gorke tvari,
 • tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,
 • saponini,
 • tanini,
 • mineralne tvari i elementi u tragovima,
 • nešto eteričnog ulja,
 • inulin,
 • kolin,
 • bjelančevine i drugo.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:

 • smanjenje upalnih procesa u organizmu,
 • regulacija koncentracije glukoze u krvi,
 • snižavanje krvnog tlaka,
 • poboljšanje probave,
 • zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima,
 • zaštita jetre,
 • zaštita kože od oštećenja UV zračenjem.

Ne postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju ljekovito djelovanje maslačka u svrhu primjena iz tradicionalne narodne medicine, poput liječenja bolesti kostiju.

Međutim, bogat nutritivni sastav maslačka znači da bi on mogao pomoći ispuniti organizam vrijednim sastojcima koji će osnažiti imunitet i poboljšati zdravlje.

Kako napraviti domaći med od maslačka?
Med od maslačka je prirodni preparat koji sami možete napraviti koristeći cvjetove maslačka i druge sastojke. Pogledajte video ispod ili pročitajte recept koji vam donosimo u nastavku članka.

Med od maslačka – recept

Kako biste pripremili med od maslačka trebat ćete:

 • 4 šalice latica cvjetova maslačka,
 • 4 šalice vode,
 • 3 kriške limuna,
 • pola mahune vanilije (po želji),
 • 2.5 šalice šećera.

Priprema traje dugo, a odvija se na sljedeći način:

 1. Nakon što ste ubrali maslačke, trebat ćete ih dobro oprati i izdvojiti samo latice. Možete ostaviti i druge dijelove cvijeta, ali ćete dobiti med blago gorkog okusa.
 2. Latice, vodu, kriške limuna i pola mahune vanilije stavite u lonac.
 3. Smjesu dovedite do ključanja pa onda smanjite temperaturu i kuhajte 30 minuta. Uklonite lonac sa štednjaka te kompletnu smjesu ostavite sa strane barem 6 sati.
 4. Nakon toga preko krpe procijedite smjesu i bacite čvrste sastojke. Sačuvajte samo tekućinu (filtrat).
 5. Dobivenu tekućinu prebacite u novi lonac i polako je zagrijavajte do ključanja. Polagano dodajte šećer i sve dobro miješajte dok se šećer ne otopi.
 6. Smanjite temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do 4 sata.

Nakon toga je “med” od maslačka gotov! Možete ga spremiti u staklenke koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici. Pohranite ga u hladnjaku i pojedite što prije.

Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tostu pa ga nakon jutarnjeg čaja, možete ubaciti i u svoj doručak.

Naravno, trebate imati na umu da ovako pripravljen med zapravo nije pravi med, već više nešto poput gustog pekmeza od maslačaka. Pravi med od maslačka mogu napraviti samo pčele u svojim košnicama, ali ovako možete uživati u okusu maslačka ako ne možete nabaviti prirodni.

Također, dugotrajnim kuhanjem će se izgubiti određena ljekovita svojstva meda, ali tako je sa svakim medom koji se izlaže visokoj temperaturi. Zato je pravi med pametno konzumirati dok je hladan i ne dodavati ga odmah u vreli čaj i slično.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh