Connect with us
Ruski melem: Recept koji se prenosi sa koljena na koljeno! Melem koji liječi preko 10 bolesti! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Napravite sami aromatični balzam za sinuse – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ako ste skloni sinusitusu, obavezno napravite ovaj melem s eteričnim uljima, koji podstiče izbacivanje sluzi iz sinusnih šupljina, otklanja osećaj punoće u licu i ublažava glavobolju. Čuvajte ga u fioci s lekovima, jer zaista dobro dođe kad se jave neprijatni simptomi.

Sastojci

  • 40 g devičanskog pčelinjeg voska
  • 4 kašike hladnoceđenog kokosovog ulja
  • 12 kapi esencijalnog ulja ruzmarina
  • 8 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa
  • 6 kapi esencijalnog ulja limuna
  • 6 kapi esencijalnog ulja lavande

Priprema

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Otopite vosak na pari, pazeći da ne zagori, pa mu uz stalno mešanje dodajte kokosovo ulje. Čim se sastojci sjedine, sklonite to sa šporeta. Dodajte jedno po jedno esencijalno ulje u dozi koja je navedena u receptu – samo pažljivo, da vam ne bi kanulo više kapi nekog ulja nego što je preporučeno. Dobro izmešajte uljnu mešavinu. Ukoliko je u međuvremenu počela da se stvrdnjava, ponovno je otopite na pari i promešajte i rasporedite u četiri ili pet manjih kutijica (najbolje limenih). Ostavite balzam na sobnoj temperaturi, ali negde gde nije izložen direktnoj svetlosti. Kad se potpuno ohladi, stavite poklopce na kutijice i odložite ih u ormarić s lekovima. Korisite po potrebi.

Način primene

Ovako pripremljen balzam možete koristiti na različite načine. Recimo, možete staviti malu količinu (po kuglicu veličine pola zrna graška) u svaku nozdrvu kada su vam sinusi zapušeni, a onda pustiti da se otapa. Možete ga utrljavati u slepoočnice, čelo i potiljak u slučaju glavobolje, neprijatnog osećaja punoće u središnjem delu lica i fotofobije (osetljivost na svetlost). A možete i ubaciti pola kašičice melema u šerpu s ključalom slanom vodom, nadviti glavu nad nju, prekriti se peškirom i inhalirati.

Zašto baš ovi sastojci

Eterično ulje ruzmarina pospešuje cirkulaciju glave i deluje antimikrobno. Pomaže u prevenciji i lečenju virusne ili bakterijske upale sinusa. Što se tiče njegovog uticaja na simptome, olakšava disanje i otklanja ili znatno smanjuje glavobolju.

Eterično ulje limuna čisti disajne puteve. Konkretno, u slučaju sinusitisa podstiče izbacivanje sekrecije iz sinusnih šupljina, suzbijajući neprijatan osećaj punoće u licu.

Eterično ulje eukaliptusa širi kapilare u nosu i disajne puteve, olakšavajući izbacivanje nagomilane sluzi iz sinusnih šupljina. Uz to, neutrališe dejstvo uzročnika sinusitisa, bilo da su u pitanju virusi, bakterije ili alargeni. Kao i ulje ruzmarina, prvenstveno olakšava disanje.

Eterično ulje lavande smiruje upaljenu sluznicu nosa i sinusa. Smanjuje razdražljivost izazvanu pojavom različitih neprijatnih simptoma i pomaže u otklanjanju glavobolje.

Ukoliko nemate ova eterična ulja u kući, znajte da vam se isplati da ih kupite i napravite balzam po priloženom receptu. Jer, dobitćete najmanje četiri kutijice efikasnog prirodnog preparata za lečenje bolne upale sinusa. A pritom će vam ostati ulja za pripremu još mnogo drugih preparata.

Izvor: Časopis “Lekovito bilje”

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh