Connect with us
Naučite sami raditi domaći svježi sir i jogurt

Korisni saveti

Naučite sami raditi domaći svježi sir i jogurt

Sir i jogurt možete napraviti i sami, bez obzira na kulinarsko iskustvo, jer proces izrade jednostavan je i brz, a proizvodi koji ćete dobiti neusporedivo su bolji i zdraviji od onih koje možete kupiti

Svježi kravlji sir, kao i sve vrste jogurta i mnogih mliječnih napitaka (kefir, acidofil, kiselo mlijeko…) veliki su saveznici svima koji žele skidati kilograme, ali i voditi zdravi život koji, naravno, uključuje i uravnoteženu prehranu, bogatu hranjivim sastojcima.

Primjerice, i svježi kravlji sir i jogurt bogati su bjelančevinama te dobrim, nezasićenim mastima, kao i kalcijem i vitaminom D i B. Usto, sadrže esencijalne kiseline potrebne našem tijelu da bi normalno funkcioniralo te laktozu koja daje energiju. Ako biste željeli da sir i jogurt koji jedete budu još zdraviji, odvažite se i sami ih spravite. Ako uspijete nabaviti svježe domaće mlijeko (na tržnici ili mljekomatima u trgovačkim centrima), to će onda biti pun pogodak.

Domaći sir od kuhanog mlijeka

  • 2 litre svježeg mlijeka
  • 3-4 dl jogurta ili 2 do 3 žlice octa

PRIPREMA

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ulijte mlijeko u lonac i stavite ga kuhati. Sa strane pripremite jogurt da bude na sobnoj temperaturi. Kada mlijeko zakipi, maknite ga s vatre, umiješajte jogurt, vratite kuhati, zatim lagano miješajte kuhačom.
Kada se počne stvarati gusta smjesa i od mlijeka stvarati zelenkasta tekućina odnosno sirutka, skinite lonac s vatre, još kratko promiješajte i ostavite da se prohladi.
Procijedite zatim sir i stavite ga u zdjelu, dodajte malo soli i kada se ohladi stavite ga u hladnjak. Sirutku po želji zasolite i pijte tijekom nekoliko dana, uz uvjet da ju držite u hladnjaku.
Ovakav sir idealan je doručak, salate i štrudle. Umjesto jogurta možete staviti ocat – postupak je isti.

Jogurt

  • 1 l mlijeka
  • 3 žlice kiselog mlijeka ili čvrstog jogurta

PRIPREMA

Nabavite na tržnici domaće kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt. Ako to ne uspijete, sami napravite kiselo mlijeko koje će vam biti baza za jogurt.
Uzmite 2 dl domaćeg kravljeg mlijeka i ostavite ga da odstoji u posudi (poklopite ga djelomično tanjurom), na sobonoj temperaturi, oko 24 sata.
Tako ste dobili kiselo mlijeko. Sada krenite na izradu jogurta. Prokuhajte domaće mlijeko, ostavite ga da se ohladi, a zatim u njega dodajte čvrsti jogurt ili kiselo mlijeko.
Dobro sve izmješajte, poklopite i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi. Jogurt kasnije držite na hladnom mjestu, najbolje hladnjaku.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Korisni saveti

Na vrh