Connect with us

Korisni saveti

Neke ETIKETE su UPOZORENJE: Na ove MORATE da obratite pažnju, nije svaki komad za VEŠ MAŠINU i IZBELJIVAČ

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Uvek obratite pažnju na znakove na etiketi svog omiljenog odevnog predmeta. A da li znate šta znače simboli na etiketama odeće?

Mali simboli koji se nalaze na etiketi bilo kojeg odevnog predmeta nisu sugestije. Oni predstavljaju uputstvo za čuvanje odeće. Ako ignorišete ove simbole, vaša odeća nakon pranja može da se smanji ili izgubi boju. Cnet predstavlja najčešće simbole na etiketama i objašnjava njihovo značenje kako biste efikasnije prali svoju odeću.

Simbol kade

Ova ikonica predstavlja kadicu s vodom. Ako je vidite na etiketi, to znači da se taj komad odeće može prati u veš mašini. Ako je ovaj simbol precrtan, onda se taj odevni predmet ne može prati u mašini i najverovatnije se mora čistiti na suvo.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Zvuči jednostavno, zar ne? Ova ikonica dolazi s mnogo dodatnih oznaka, kao što se možete videti.

Pojasnićemo nekoliko dodatnih oznaka:

Ako se unutar kadice nalazi broj, on označava maksimalnu temperaturu na kojoj možete prati taj komad odeće. Tačke u kadici takođe pokazuju temperaturu. Jedna tačka označava pranje u hladnoj vodi, dve tačke u toploj vodi i tri tačke predstavljaju vruću vodu.

Ako ispod kadice ne stoji linija, to znači da bi se odeća trebala prati normalnim ciklusom pranja. To je dug ciklus pranja s visokim brojem okretaja.

Ako ispod kadice stoji jedna linija, to znači da bi se odeća trebala prati u toploj vodi, na srednjoj brzini okretaja i na kraju se isprati u hladnoj vodi kako se ne bi izgužvala. Dve linije ispod kadice označavaju da se ta odeća mora prati “nežnim” ciklusom.

Ovaj tip pranja predstavlja sporo okretanje odeće na niskoj temperaturi. Najčešće se koristi za delikatnu odeću. Ruka u kadici znači da se taj komad mora oprati na ruke, umesto u mašini.

Simbol pegle

Ako vidite simbol pegle na etiketi, to znači da taj komad odeće možete peglati, a ako je pegla precrtana, ne smete. Naravno, postoje i varijacije.

Tačkice u pegli označavaju temperaturu na kojoj se određena tkanina sme peglati. Ako vidite jednu tačku u pegli, to znači da peglu pre peglanja postavite na nisku temperaturu. Dve tačke predstavljaju peglanje na srednjoj temperaturi i tri tačke označavaju visoku temperaturu koja se najčešće koristi za peglanje pamuka ili posteljine.

Simboli za sušilicu

Simbol za sušilicu je kocka u kojoj je krug, ali ponekad može biti i samo krug. Ako je ovaj simbol precrtan, tu odeću ne smete sušiti u sušilici. Ako je ipak stavite na sušenje, ta se odeća može skupiti ili oštetiti. Najbolje bi bilo odeću koja ne sme u sušilicu osušiti na vazduhu.

 

Obratite pažnju na tačke. Simbol za sušenje s tačkom u sredini znači da se odeća može sušiti na normalnom programu za sušenje. Dve tačke znače da se odeća može sušiti na visokoj temperaturi. Prazan krug znači da možete postaviti koju god temperaturu želite.

Obratite pažnju je li ikona obojena ili ne. Ako vidite obojeni simbol, to znači da tu odeću morate sušiti bez zagrejavanja.

Simboli izbeljivača

Mnogi ljudi jednostavno pretpostave da sve bele komade odeće mogu izbeliti izbeljivačem. To nije istina i zaista prvo trebate proveriti etiketu.

Beli trougao znači da možete koristiti izbeljivač, ali trougao s linijama znači da biste trebali da koristite izbeljivač bez hlora. Obojen i precrtan trougao znači da nikako ne smete koristiti izbeljivač.

Simboli za hemijsko čišćenje

Krug sa slovom u njemu znači da se taj komad odeće treba čistiti na hemijskom čišćenju.

Slovo u simbolu govori radnicima na koji proces čišćenja treba staviti odeću. Vi ne morate znati šta znače ovi simboli, ali je važno znati da su za hemijsko čišćenje.

Izvor: alo.rs

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Korisni saveti

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh