Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Nekoliko općenitih savjeta – Sadik Sadiković

U ovom članku donosimo vam nekoliko općenitih savjeta iz knjige Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Bolesti koje su navedene u ovoj knjizi svrstane su po abecedi.

Kod težih bolesti navedeni su i uzroci, tj. kako se te bolesti dobivaju, znaci po kojima se bolesti raspoznaju i način kako se one liječe. Lijekovi koji se savjetuju u knjizi pomažu kad se bolesnik točno drži uputa i kad ih uzima duže vremena. Ovo ipak ne znači da liječnika treba smatrati nepotrebnim. Kod svih bolesti, dok još nije stigao liječnik i ustanovio bolest (dijagnozu), treba bolesniku najprije pružiti klizmu da se iz crijeva što prije uklone otrovni plinovi i nečist, a zatim staviti obloge, koji ni u jednom slučaju ne mogu škoditi.

Bolesnicima koji imaju temperaturu (groznicu) stavljaju se hladni oblozi, a topli onima kojima je hladno ili drhte od zime. Za obloge se uzima čista voda, ili se ova pomiješa sa octom, odvar od trine ili slame od zobi. Svaki oblog, bio hladan ili vruć, mora se previti suhim i toplim oblogom da hladan zrak ne može doprijeti do tijela.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Samo ovakvim postupkom postižu se željeni uspjesi. Oblozi ublažuju bol, otvaraju pore, pospješuju izlučivanje otrovnih sokova, rasterećuju rad srca i već u zametku lome oštricu bolesti.

Slabokrvnima, živčano rastrojenim i jako slabim ljudima, kao i djeci, ne smiju se stavljati oblozi sa sasvim hladnom vodom radi razdraženosti živaca. Za ovakve bolesnike voda mora biti temperirana dok se postupno ne priviknu na hladnu vodu. ako se bolesnik osjeća neugodno zbog hladnih obloga ili ako ga počne tresti zima, tada se hladan oblog mora odmah skinuti i zamijeniti toplim. hladni oblozi se mijenjaju svakih 1 i pol sat, a vrući svako pola do ¾ sata. pri mijenjanju vrućih obloga treba tijelo češće i brzo oprati vodom i octom upola. i kod velike temperature nije dobro bolesniku stavljati obloge s ledom, već samo s dosta hladnom vodom i mijenjati ih svakih 5–10 minuta.

Bolesnik ne smije biti nikada odviše pokriven, a rublje se mora što češće mijenjati i kod pranja dobro iskuhati. Kada se bolesnik znoji, čim se dobro oznoji, treba ga brzo oprati i navući mu ugrijano čisto rublje. isto se rublje ne smije osušiti i ponovno upotrebljavati, već ga treba oprati i dobro iskuhati.

Kada se kod čireva i rana, zbog uporabe lijekova, počne izlučivati gnoj i nečist u većoj mjeri, treba na cijeli organizam djelovati da što jače izlučuje, jer samo se onda bolesnik može spasiti ako se sva nečist izvuče kroz rane. Nakon toga rane brzo zacjeljuju. Zacjeljivanje rana prije vremena uništilo je mnoge ljude.

Pri upotrebi čajeva treba paziti da je bilje svježe, jer staro je ishlapljeno i nema nikakve vrijednosti. ako se s čajem uzima med, treba ga s čajem i prokuhati da bolje djeluje. Čaja treba uzimati pomalo, ne preveliku količinu odjednom, da ne preoptereti rad želuca.

Kod čajeva je navedeno da ih se po nekoliko vrsta uzima i zajedno kuha. ako nije moguće dobiti u pravi čas više vrsta, dovoljno je da se uzme jedna, ali je svakako bolje miješati više vrsta, jer se postižu bolji uspjesi. Starje rečenica i u liječničkim krugovima vrlo uvažena: »Koliko ima ljudi, toliko ima i bolesti«. Dakle, jednome koristi ovaj čaj bolje, a drugome onaj, dok miješani svakome koriste, jer u djelovanju jedna biljka drugu popunjava.

Pošto nema svaka obitelj vagu da može bilje koje uzima za čaj vagati, tada neka se računa da jedna ravno napunjena žlica osušenog i isitnjenog bilja sadržava 3 g, a mala žlica od čaja ravno napunjena 3 g bilo kojeg sjemena ili kore. Za obloge i ispiranje uzima se 2–3 i do 4 puta više čaja od količine koju pijemo.

Za svaku bolest ima u ovoj knjizi više recepata. Bolesnik neka upotrebljava onaj koji mu najviše odgovara i koji može najlakše uzimati. ako mu taj za neko vrijeme ne bi pomogao, tada neka pokuša liječenje drugim, na koji njegov organizam više reagira.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh