Connect with us
7 zadivljujućih koristi NEVENA - Ljekvotio bilje

Ljekovito bilje

NEVEN JE MAGIČNA I SNAŽNA BILJKA Evo šta sve treba da znate o ovom magičnom cvetu iz vaše bašte

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ova biljka vekovima se koristi u kulinarstvu, medicini i kozmetičkoj industriji

Neven je biljka čija su lekovita svojstva odavnina poznata – koristi se za izradu gelova, kremova, masti, tinktura, čajeva, kao sastavni deo kupki i ostalih sredstava za higijenu i negu kože, može se čak dodati salatama! Osim toga, mogu ga koristiti i najmlađe i najstarije osobe.

Za ovaj cvet se vezuje legenda da su u Starom Rimu nikli ovi cvetovi na grobu jedne vestalke koja je umrla zbog tuge jer je bila nesrećno zaljubljena.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Biljka nevena ima snažno protivupalno dejstvo najviše zbog toga što sadrži flavonoide i linoleinske kiseline.Flavonoidi spadaju u biljne antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja izazvanog negativnim dejstvom slobodnih radikala, dok lionoleinske kiseline imaju snažno antiinflamatorno dejstvo.Zbog toga se ova biljka koristi u ublažavanju zapaljenja, ojeda od pelena kod beba, dermatitisa, čireva, infekcije uha itd.

Upravo flavonoidi doprinose opuštanju krvnih sudova i poboljšavaju cirkulaciju što znatno može olakšati simptome PMS-a, grčeva i bolnih menstruacija

Kiseline koje su sastavni deo ulja ove biljke poseduju snažno antimikrobno i antivirusno dejstvo.Zbog toga se koristi u izradi raznih antiseptika.

Može ubrzati i zaceljivanje rana.Kako pobošljava protok krvi i kiseonika, pomaže pri bržoj izgradnji novog tkiva inficirane regije.Zbog toga se koristi i u ublažavanju tegoba čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Još jedan razlog zašto je sjajno koristiti neven jeste i to što on poboljšava črvstinu, jedrinu i hidrataciju kože.

Zahvaljujući prisustvu provitamina A, blagotvorno deluje i na oči, pa se koristi i u tretiranju bolesti poput konjuktivitisa ili ostalih iritacija.

Ova čudesna biljka izuzetno je prijatnog mirisa, pa je možete koristiti i kao dekoraciju u vašoj kući.

Ali budite oprezni – proverite da li ste alergični na neki sastojak koji sadrži ova biljka i ukoliko ste trudnica, dojilja ili želite decu ne preporučuje se upotreba čaja od nevena zbog snažnog dejstva na menstruaciju.Najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh