Connect with us

Ljepota i zdravlje

Nije bezazlena pojava: Zašto se javljaju bubuljice na bradi?

Organizam vas upozorava

Kada otkrijete uzrok, uklanjanje akni biće efikasnije. Previše aktivna proizvodnja sebuma je zbog porasta aktivnosti polnih hormona androgena. To objašnjava zašto od takvog problema najviše pate tinejdžeri tokom puberteta. Kod odraslih akne na bradi najčešće ukazuju na probleme sa hormonima, tako da se u ovakvim slučajevima preporučuje i konsultacija endokrinologa.

Povećanje patogena u folikulu dlake obično je zbog činjenice da sebum stagnira u njemu. Kao rezultat, počinje aktivan rast bakterija, zbog čega se razvija zapaljenje. Isti mehanizam nastanka akni funkcioniše i u slučaju blokade lojnih žlezda. Ako dođe do rupture zidova folikula dlake, sav njen sadržaj, uključujući masnoću, bakterije itd. izlazi na površinu kože. Kao posledica nastaju velike, najčešće potkožne bubuljice.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Akne se takođe mogu pojaviti ako u telu ima viška tečnosti. Ovo se dešava zbog činjenice da je blokiran pristup gvožđa, kiseonika i drugih hranljivih materija. Da ne biste začepili pore, takođe morate pažljivo odabrati kozmetiku. Ukoliko imate problem sa aknama, izbegavajte proizvode koji sadrže mineralna ulja. Takođe, uzimanje hormonalnih lekova bez konsultacije sa lekarom, može da bude opasno po zdravlje, ali i da lako uzrokuje pojavu akni na bradi.

Kada imate bubuljice na bradi, važno je da ih sami ne stiskate, jer tako povređujete kožu i bakterije ulaze u ranice. Ukoliko dođe do ovoga, neophodno je da očistite lice, sterilišete ruke i instrumente, ali svakako je bolje posetiti dermatologa.

Poboljšajte higijenu – temeljno čistite lice bar dva puta dnevno, promenite kozmetiku u dogovoru sa kozmetičarem i dermatologom. Takođe, promena načina ishrane je neophodna kako biste sprečili pojavu akni. Smanjite unos masne i rafinisane hrane, slatkiše, alkohol itd. Spavajte dovoljno, budite aktivni, šetajte i smanjite stres.

Ako uzrok leži u hormonskim promenama, lekar može predložiti korektivna terapija u vidu hormonskog lečenja. Nemojte se plašiti ove opcije ako tretman odabere kompetentan specijalista.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljepota i zdravlje

Na vrh