Connect with us

Ljekovito bilje

Niste ni svesni koliko je ova grickalica moćna: Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za čak 50 posto! – Ljekovito bilje

Simptomi Alchajmerove bolesti uključuju gubitak pamćenja, poteškoće u koncentraciji i sporije misli, a u posebnom riziku suosobe koje imaju preko 50 godina. Rizik za dobijanje ove bolesti se može smanjiti uvođenjem samo jedne namirnice u redovnu ishranu.

Orasi imaju neverovatnu moć da smanje rizik i ublaže simptome demencije i Alchajmerove bolesti. Istraživanjem je dokazano da je ovaj orašasti plod vrlo moćan prirodni lek.

Orasi sadrže niz specifičnih hranljivih materija koje igraju ključnu ulogu u jačanju zdravlja mozga. Bogati su fitokemikalijama i mineralima – uključujući polifenole i masne kiseline – koji smanjuju upalu i oksidativni stres u telu, rekao je Sian Porter, konsultant u istraživanju.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Orasi mogu čak da smanje i agregaciju proteina u mozgu, koja je povezana sa Alchajmerovom bolešću. “Redovno grickanje oraha može biti korisno i u zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska“, dodaje on.

“Sve je više dokaza koji pokazuju povezanost creva i mozga i kako izbor hrane može uticati na kognitivne funkcije, raspoloženje i povezana stanja i bolesti poput demencije i depresije”, rekao je Porter.

“Primećuje se pozitivan odnos između orašastih plodova, posebno konzumacije oraha i kognitivnog zdravlja”

Vitamini i minerali koji se nalaze u orasima smanjuju upalne procese i štite nervnu membranu.

Pored oraha i mediteranski način ishrane ima pozitivne efekte na zdravlje mozga. Ovaj plan ishrane je formulisan tako da održavanje zdravlja mozga, istovremeno ograničavajući rizik od pada kognitivnog sistema.

Ljudi koji se strogo pridržavaju ovog plana ishrane mogu da snize rizik od Alchajmerove bolesti za čak 53%, tvrde naučnici.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh