Connect with us

Ljekovito bilje

Noge su vam leti natečene: Evo kako ćete najlakše izbaciti višak vode iz tela

Imate otoke, celulit ili kesice ispod očiju? Sve ovo mogu biti simptomi prekomernog zadržavanja vode u vašem telu

Leti se noge i stopala često nadimaju i otiču, a evo kako možete rešiti ovaj čest problem i izbaciti višak vode iz organizma.

Primetili ste duboke tragove od ne tako uskih čarapa na vašim stopalima uveče? Vaša težina se naglo povećala bez razloga? Imate otoke, celulit ili kesice ispod očiju? Sve ovo mogu biti simptomi prekomernog zadržavanja vode u vašem telu. Najbolje bi bilo da odmah proverite sa svojim doktorima, kako biste isključili bolesti bubrega, poremećaje metabolizma ili sistema za cirkulaciju.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ukoliko primetite da vaš organizam zadržava previše vode, evo kako možete pomoći svom telu.

1. Jedite više citrusa

Citrusno voće može smanjiti naticanje. Nemojte ga jesti previše da biste sprečili pojavu alergija. Najbolje je jesti ga bar 4 sata pre spavanja.

2. Probajte naizmenično tuširanje

Još jedno rešenje za oticanje je naizmenično tuširanje i toplom i hladnom vodom. Masirajte telo mlazom vode počevši odozdo, duž limfnog toka. Izbegavajte ledenu i vrelu vodu. Toplo i hladno – to je idealan režim za vaše krve sudove i limfni sistem.

3. Uključite proteine u ishranu

Za eliminaciju viška vode ključna je zdrava ishrana sa dosta proteina životinjskog porekla, kao što su jaja, meso, mleko, sir i riba.

4. Da biste izbegli zadržavanje vode, pijte više vode

Možda zvuči zbunjujuće, ali dosta tečnosti pomaže da uklonite višak tečnosti iz tela. Kada organizmu fali vode, ono počinje da zadržava tečnost kako bi sprečio dalji gubitak. To dovodi do zadržavanja vode i poremećaja balansa tečnosti.

5. Zamenite so začinima i belim lukom

Neophodno je da u telu održimo pravi balans vode i soli. Prekomerni unos soli jedan je od najčešćih razloga oticanja. Ako želite da vam hrana bude ukusnija, samo umesto soli dodajte začine i beli luk.

6. Jedite hranu bogatu magnezijumom

Da bi telo dobro radilo i da biste sprečili nastanak kamena u bubregu, jedite hranu bogatu magnezijumom. To su kakao, heljda, bademi, indijski orah, pirinač, spanać, ovsene pahuljice i avokado.

7. Budite aktivniji – plivajte, vozite bicikl i šetajte

Da biste sprečili oticanje ili bar smanjili neprijatan osećaj u nogama, vežbajte redovno. Vožnja biciklom, šetanje i plivanje odgovaraju skoro svima i ne oštećuju zglobove. Počnite sa 15 minuta dnevno i videćete rezultate.

8. Isprobajte masažu četkom

Suva masaža bolja je od svakog pilinga. Na ovaj način uklanjate mrtve ćelije, poboljšavate cirkulaciju i primetićete koliko vam koža postaje blistava i glatka. Masaža može trajati između 3 i 8 minuta i najbolje je masirati se pomalo svakog dana. Pokušajte da masirate duž limfnog toka.

9. Pijte čaj od peršuna i sok od brusnica umesto kafe

Peršun pomaže u uklanjanju viška vode. Evo dobrog recepta za čaj od peršuna: iseckajte 50 grama peršuna i i prokuvajte u 250 ml vode par minuta. Kada sklonite sa vatre, ostavite peršun da odstoji još 30 minuta. Procedite i uzmite kašiku pre obroka nekoliko puta dnevno.

Brusnice su bogate magnezijumom i pomoći će da sprečite oticanje.

10. Izbacite slatkiše

Slatkiši i previše ugljenih hidrata dovode do zadržavanja vode i dobijanja kilograma. Zato bi bilo najbolje da zaboravote na čokolade i keks i zamenite ih bobičastim voćem.

Izvor: najzena.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh