Connect with us

Ljekovito bilje

Obloge od kupusa kao lijek! – Ljekovito bilje

Kupus je jedna od najstarijih namirnica i prvo povrće koje nam pada na pamet kad pomislimo na kuhinju naših baka.

Mnogi ljudi obožavaju da jedu kupus. Ali, čak i oni kojima ovo povrće malo teže pada na stomak, ne bi trebalo da se odreknu njegovih ljekovitih svojstava, jer oblozi od listova kupusa mogu da naprave čuda.

Veliki ugled je kupus uživao kod Rimljana koji su ga nazivali brassica, a Katon Stariji je kupus hvalio kao najbolje povrće u jednom od svojih djela De agricultura i dao je čitav niz kuharskih i medicinskih uputa. Već u 4. stoljeću pr. Kr. Teofrast (Aristotelov učenik) razlikuje tri vrste kupusa.

I crveni i zeleni kupus imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe, navodi Wikipedia.

Koliko je ovo zdrava biljka govori podatak da mnogi kupus upoređuju s magnetom, jer “izvlači” bolesti iz organizma.

Ukoliko imate neke od ovih problema, samo stavite par listova kupusa na problematično mjesto i riješićete se muka.

Otekline na rukama i nogama

Ako imate problema s natečenim udovima, samo ih obmotajte listom kupusa i pričvrstite zavojem. Preporučuje se da prespavate s listom kupusa na sebi.

Štitna žlijezda

Ako želite da poboljšate rad štitne žlijezde, prije spavanje stavite list kupusa na vrat i ogrnite se šalom. Uklonite ga ujutro.

Glavobolje

Stavite list kupusa na bolni dio glave i čekajte da nesnosne glavobolje prestanu.

Bol tokom dojenja

Slično uradite i kada vas bole grudi. Kupus će ublažiti bol.

Upala pluća

Ukoliko imate jaku groznicu koju ne uspijevate da skinete lijekovima, prekrijte kupusom grudi, a čim se list sasuši, stavite novi.

Posljedice injekcija
Nakon primanja penicilina, na zadnjici često mogu da se jave bolni i tvrdi čvorovi. Listovi kupusa će umnogome ublažiti i skratiti bol.

Sok od kupusa protiv čira na želucu

Poznata je primjena kupusa protiv čira na želucu. To može zahvaliti svom sastojku sulforafanu, koji eliminira H. Pylori i ujedno brani gastrointestinalni trakt od refluksa kiseline.

Sadržava i glutamin, koji je bitan za zdravlje želuca. Istraživanja su pokazala da je to bolje sredstvo protiv čira od standardnih antacida.

Da sok od kupusa zaista pomaže u liječenju čira pokazao je eksperiment prof. dr Garnetta Cheyneyja sa Stanfordskog medicinskog fakulteta u SAD.

On je utvrdio da je 2,5 decilitra soka od kupusa dnevno umanjuje bol te liječi čir na želucu i dvanaestercu brže i efikasnije od standardnih tretmana.

Od 55 pacijenata koji su u tom eksperimentu pili sok od kupusa 95% osjećalo se bolje već za dva do pet dana.

Naribajte pola kilograma kupusa, posolite i dodajte sok jednog limuna, ostavite da odstoji. Nakon toga procijedite.

Uvijek pijte svježe pripremljen sok. U svrhu liječenja uzimajte tri do četiri čaše soka od kupusa na dan, pola sata prije obroka.

Sok od kupusa možete upotrijebiti i za vanjsku njegu kose. On će je učiniti jačom, spriječiti njeno ispadanje i potaknuti rast.

Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. Koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.

Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.

Obloge od kupusa

Obloge od kupusa staro su narodno sredstvo za liječenje različitih tegoba.

Može se reći da što god da vas muči – stavite na to list kupusa. Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, pa se često koristi kod problematičnih rana koje sporo zacjeljuju.

Uklonite s lista kupusa sredinu i žile. Stavite list u više slojeva na oboljelo mjesto i lagano povežite sve slojeve da čvrsto stoje na mjestu.

Oblog mijenjajte tri puta dnevno.

Kod gnojnih i teško zacjeljujućih rana, tijekom promjene obloga dezinficirajte ranu. Kod težih oboljenja, istovremeno provodite i unutarnju kuru sa sokom.

Obloge od kupusa pomažu kod:
Oopekotina, ekcema i akni, čireva, prištića i osipa, oteklina i ozeblina, hemeroida, reume i išijasa, migrene, bubrežnih kolika.

I kiseli kupus sadrži značajne količine vitamina C , pa otklanja bolesti koje su povezane s nedostatkom tog vitamina.

Tako je James Cook na svoje putovanje uzeo 60 bačvi kiselog kupusa prema savjetu njemačkog prirodoslovca Georga Forstera i nije izgubio niti jednog člana posade zbog skorbuta, što je nekad desetkovalo posade brodova na dugim putovanjima (poput posade Vasca da Game na plovidbi oko Rta Dobre Nade), navodi Wikipedia.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh