Connect with us

Kućni ljubimci

OBOŽAVAJU DA SE UŠUŠKAJU! Da li treba da pustite mačku da spava u vašem krevetu ?

Mačke svoju energiju nadoknađuju s nekoliko kratkih epizoda spavanja u toku dana, i vrlo retko spavaju dubokim snom, što je mehanizam koji su nasledile od svojih lovačkih predaka.

Uvek su na oprezu, ali i spremne da u sekundi reaguju ukoliko se u njihovoj blizini pojavi potencijalna pretnja, piše magazin „Mačka“. Većina vlasnika obožava kada im se mačka noću prišunja i zaspi na njima, i pretpostavljamo da ste se zapitali, bar jednom, zašto to rade. Evo nekoliko razloga:

Toplota – jeste li primetili način na koji mačka pokušava da koristi izvor toplote kada je spremna za sijestu. Privijajući se uz vas, u stanju su da zadrže temperaturu tela bez puno truda. To objašnjava zašto vole da borave na prozorima ili spakovane u kutijama.

Obeležavanje – svi ljubimci obeležavaju svoju teritoriju na određen način, a za mace se kaže da je jedan od razloga zašto voli da spava sa vama i to što na taj način ostavlja svoj miris na vašem dušeku, odnosno njenom. Kada spavaju zajedno s vama, oni vas – i vaš dušek – smatraju svojim.

Sigurnost – mačke su obično na vrhuncu prehrambenog lanca, ali ipak moraju da budu obazrive. Budući da su u blizini svojih ljudi, one mogu lakše da se odmore znajući da „tamo postoji neka sigurnost“.

Najomiljenija poza

Najpopularnije mesto za spavanje krznenog prijatelja je verovatno vaš torzo. One su u stanju da leže na vašim grudima satima, jer ih teši zvuk otkucaja srca zajedno s vašim ujednačenim disanjem. Mačkama verovatno odgovara naše disanje dok spavamo jer smo tada najmirniji i one žele da to isto osete, iako svakodnevno spavaju dobrih 18 sati.

Prednosti i mane

Naš kratki odgovor bi bio – to je lična stvar. Puno je prednosti i nedostataka ako svog krznenog prijatelja pustite u krevet. Najveća prednost jest to što spavanje s ljubimcem može da ublaži stres – studije pokazuju da maženje naših pasa ili mačaka oslobađa hormon oksitocin. Pored toga, smanjuje nivo kortizola.

Mana takođe može da bude više, ali to sve zavidi i od karaktera mace, godina i samog zdravstvenog stanja. Prvo i najvažnije, može da iritira vaš san. U slučaju da poželi da spava celu noć na vašem stomaku, i ako je malo teža, može predstavljati problem, a i opasnost za vaše zdravlje. Uz to, prilikom svakog udisaja postoji mogućnost da udahnete i dlake pa treba i na to obratiti pažnju.

Oprezno s najmlađima

Mačke ne bi smele da spavaju s decom mlađom od pet godina. Takođe, aktivnija mačka ili ona koja je plašljivija može da povredi dete, zato vodite računa o najmlađim članovima porodice kada su u blizini vaših ljubimica.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Kućni ljubimci

Na vrh