Connect with us
Ova biljka je dostupna svima, leči sve, a čaj od nje koristili su stari Grci i Rimljani - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

OLAKŠAJTE MENOPAUZU: POZOVITE U POMOĆ KANTARION I KONOPLJIKU – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Mada nije bolest, menopauza je mnogim ženama  (ali i muškarcima iz njihovog bliskog okruženja) jedna od najvećih boljki u životu. To je prirodni završetak menstrualnog ciklusa (poslednja menstruacija), što se najčešće dešava oko 50. godine, mada se, u zavisnosti od genetskih predispozicija i  stila života, može javiti nešto ranije ili kasnije. Menopauzu najavljuju neredovn,e obilne i bolne menstruacije, bolne dojke i česte promene raspoloženja, a svi ti simptomi karakteristični su za perimenopauzu, koja traje oko četiri godine. Pored toga, mogu se javiti bolovi u zglobovima i mišićima, pojačano znojenje, naročito tokom noći, nesanica, svrab kože i problemi s koncentracijom. Ipak, verovatno najkarakterističniji simptom i upozorenje da se reproduktivni period bliži kraju jesu „talasi vrućine“, poznati kao valunzi.

NIŠTA NIJE KAO RANIJE

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Pored već navedenih simptoma i tegoba, menopauza sa sobom nosi i probleme u krevetu- seksualna želja više nije jaka,  a polno odnos neretko je bolan. Naime, usled hormonskih promena koje prate završetak menstrualnog ciklusa (smanjuje se lučenje ženskih polnih hormona, naročito estrogena), koža i tkivo oko vagine više nisu vlažni i meki, već postaju suvi, a gotovo svaki pokušaj polnog odnosa sinonim je za bol. Ipak, postoji način da se intimna regija osveži, a i drugi simptomi menopauze, poput valunga, promena raspoloženja, nesanice i bolova u mišićima, mogu se znatno ublažiti. U tome mogu pomoći lekovi iz biljne apoteke.

NE KORISTITE BILJKE NA SVOJU RUKU

Imajte na umu da mnoge biljke koje fitoterapeuti preporučuju za ublažavanje simptoma menopauze, poput sladića ili crvene deteline, sadrže fitoestrogene, koje ne bi trebalo koristiti u slučaju bilo kakve hormonske terapije ili  hormonski zavisnih malignih oboljenja. Takođe, ima lekovitih trava poput kantariona, koje mogu ući u interakciju s brojnim lekovima. Zato, pre nego što posegnete za bilo kakvim prirodnim preparatima koji vam mogu pomoći da preživite menopauzu bez mnogo muke, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ili fitoterapeutom.

UPOZNAJTE SE S KONOPLJIKOM

Preparati na bazi konopljike preporučuju se ženama koje u perimenopauzi imaju problem s valunzima, bolnim dojkama i mnogo izraženijim simptomima PMS-a. Konopljika može stimulisati lučenje progesterona i tako pomoći u stvaranju ravnoteže između ženskih polnih hormona na prelazu iz periomenopauze u menopauzu. Osim u slučaju valunga, ova biljka pomaže i u borbi s prekomernim znojenjem, nesanicom i glavoboljom. Kod nas je u apotekama i drogerijama dostupna u slobodnoj prodaji u obliku kapsula, ali i kapi. Oprez! Preparati na bazi konopljike ne preporučuju se osobama koje koriste antipsihotike, leče se od Parkinsonove bolesti ili uzimaju bilo kakav vid hormonske terapije.

I LIST MALINE MOŽE BITI OD POMOĆI

Baš  kao i konopljika, i čaj od listova maline preporučuje se ženama u perimenopauzi, naročito onima koje imaju teško i obilno krvarenje tokom menstrualnog ciklusa. Pored toga, pojedini fitoterapeuti preporučuju ga i u slučaju valunga i noćnog znojenja.

Kako se pravi: Kašičicu lista maline prelijte sa 200ml ključale vode, ostavite to da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Pijte dve do tri šolje dnevno.

Moćna čajna mešavina za žene u perimenopauzi: Pomešajte tri kašike lista maline, dve kašike lista koprive, dve kašike ovsene slame i kašiku lista nane. Dve kašičice mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno 20 minuta, a zatim procedite i popijte.

Napomena: Istu mešavinu možete koristiti i ako ste već zašli u menopauzu, s tim što treba da joj dodate kašiku korena sladića.

ŽALFIJA – NAJBOLJA SAVEZNICA

Žalfiju ste dosad sigurno koristili u borbi s gripom i prehladom, možda i ne znajući da se ona već vekovima smatra jednom od najboljih saveznica u ublažavanju simptoma menopauze. Švajcarska studija iz 2011.g. pokazala je da su žene koje su četiri nedelje uzimale preparate na bazi svežih listova žalfije smanjile učestalost valunga za 50%. A tokom dvomesečne upotrebe učstalost valunga bila je čak 64% manja. Isto istraživanje pokazalo je da žene koje uzimaju žalfiju mnogo manje podležu promenama raspoloženja u menopauzi, a austrijska travarka Marija Treben savetovala je korišćenje te biljke i  u slučaju noćnog znojenja. Tu biljku možete dodavati jelima kao začin, a od nje se može napraviti i napitak.

Kako napraviti čaj: Kašičicu suve biljke kuvajte tri minuta u šolji ključale vode. Ostavite to da odstoji nekoliko minuta, a zatim procedite. Pijte šolju do dve dnevno.

SLADIĆEM PROTIV VALUNGA

Studija iz 2012.godine pokazala je da su žene u menopauzi koje su triput dnevno uzimale po 330mg ekstrakta slatkog korena – znatno redukovale učestalost i intenzitet valunga. Efekat sladića potrajao je i dve nedelje nakon što su prestale da ga koriste, a njegovo dejstvo pripisuje se fitoestrogenima  koje sadrži. Ako i vas preplavljuju talasi vrućine, a ne znate kako da izađete na kraj s njima, probajte čaj od sladića, koji će vam poslužiti i kao čuvar zdravlja nervnog sistema, što je naročito važno ako u menopauzi često „gubite živce“.

Kako se pravi: Pola kašičice slatkog korena prelijte sa 200ml ključale vode. Ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim procedite. Možete piti tri do četiri šolje dnevno, posle jela.

ISPROBAJTE KANTARION

Kad se promene raspoloženja udruže s napetošću, anksioznošću i nesanicom, na prvi pogled se čini da je menopauzu nemoguće preživeti. Međutim, jedan prirodni lek staje na put svim boljkama. To je kantarion, koji je efikasan i u borbi s lakšim oblicima depresije, s tim što se pre upotrebe bilo kakvih preparata na bazi te biljke morate se  posavetovati s lekarom, budući da vam kantarion u kombinaciji s pojedinim lekovima može napraviti više štete nego koristi. Ukoliko vam lekar odobri korišćenje biljke, možete je uzimati u obliku suplementa, mada je najbolje napraviti od nje čaj.

Kako se pravi: Kašiku nadzemnog dela kantariona prelijte šoljom ključale vode. Nakon što odstoji nekoliko minuta, procedite. Triput dnevno pijte po šolju pre obroka.

Izvor: Lekovito bilje, broj 172, novembar 2020.g.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh