Connect with us

Ljekovito bilje

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Dovoljna je samo šaka orašastih plodova dnevno:bademi, koji su najbolji za obolele od dijabetesa, pekan orasi, koji štite od prehlade, i kikiriki za mršavljenje

Kad se pomenu orašasti plodovi, najčešće se može čuti: to su kalorične namirnice, od njih se goji, nisu dobri za krvne sudove jer sadrže mnogo masti itd. To su predrasude koje prate ovu grupu namirnica, i to potpuno neopravdano. Kamo sreće da se u činijicama na stolovima, umesto čipsa od krompira, stoje bademi, orasi, kikiriki , pistaći.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

UKUSNI PROTEINSKI ZALOGAJI

Šta sadrže orašasti plodovi?

Veverica slaže svoje zalihe hrane za zimu vrlo strpljivo i nikad neće pogrešiti, jer uvek bira upravo orašaste plodove. Da li je to slučajno? Nije! U njima se, naime, krije prava riznica prvorazrednih hranivih materija u prirodnom kompleksu, pa tako, na primer, lešnici sadrže obilje vitamina E, B-kompleksa, (posebno vitamin B6) i folnu kiselinu. Možda je još važnije istaći da su orašasti plodovi najvredniji izvori minerala – selena, bakra, magnezijuma, a indijski i pekan orah sadrže po 11mg cinka/100g.

Masti u orašastim plodovima

Kada je reč o mastima u orašastim plodovima, one se pretežno sastoje os oleinske kisleine (kao i maslinovom ulju), pa deluju gotovo lekovito, odnosno tako da se nivo LDL holesterola u krvi spušta, a DDL holesterola ostaje stabilan. Osim oleinske kiseline, orašasti plodovi i semenke sadrže i određenu količinu omega-3 masnih kiselina koje, ako u ishrani nisu zastupljeni riba i morski plodovi, mogu dobro poslužiti.

Čudesni kikiriki

Istraživanja obavljena na Univerzitetu Perdju, u SAD, pokazala su da kikiriki, posebno u obliku maslaca, izaziva smanjenje apetita, pa se tako, uprkos velikoj kalorijskoj vrijednosti namirnice, kilogrami gube.

Objašnjenje ovog fenomena je relativmo jednostavno: kikiriki je smesa proteina, biljnih masnoća i rastvorljivih vlakana u obliku hrskave strukture koja odlično „pokriva“ glad. Istraživači sa Perdjua su utvrdili da je, na primer, pet puta duža „pokrivenost“ osećaja gladi s kikirikijem, nego ako pojedete čokoladu sa pirinčem. Postaje dokazi da se prženi kikiriki slabo apsorbuje , odnosno dugo zadržava u želucu i tankom crevu, što bi mogao da bude dodatni razlog za dugotrajno zasićenje.

Ne zaboravite badem

Badem mnogi jedu svega par puta godišnje, kada su u prilici da pojedu kolač ili neku drugu poslasticu s bademima . To je naravno, velika greška, jer ovaj orašasti plod predstavlja pravu riznicu retkih minerala. Osim što je odlično pogonsko gorivo za mozak, pokazalo se da je i efikasan u prevenciji kancerogenih bolesti i srčanog udara. Badem je, prema pojedinim autorima, najzdraviji orašasti plod, pa ga neki čak nazivaju supernamirnicom 21.veka. Bilo bi, u stvari, vrlo korisno da se na trpezi nađe svakog dana i da se jede, umesto drugih, nezdravih „grickalica“.

Pekan orah

Pekan orah je vrsta oraha. Ima odličan ukus- za razliku od evropskog oraha, nije gorkast. Dobar je izvor vlakana i proteina. Sadrži cink, koji popmaže u generisanju testosterona, zatim B vitamine i monozasićene masti. Ne sadrži natrijum i odličan je kao međuobrok. Smanjuje rizik od stvaranja kamena u žuči i povećanja nivoa holesterola. Pekan orah je odličan za zdravlje nervnog sistema, oslobađa od grčeva, napetosti i umora.

Brazilski orah

Potiče iz Brazila i ima ukus sličan kokosu. Sadrži B vitamine, magnezijum, cink, kalcijm i selen koji smanjuje rizik od raka prostate i dojke. Takođe sadrži alfa linolensku kiselinu i omega 3 masne kiseline. Brazilski orah u sebi ima i male količine radijuma, radioaktivnog elementa koji se uglavnom ne zadržava u telu. Uprkos zdravstvenim prednostima, mana mu je visok nivo alfatoksina u ljusci, zbog čega je u mnogim zemljama zabranjen uvoz neoljuštenog brazilskog oraha.

Izvor: Biljem do zdravlja, broj 25, godina 2017.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh