Connect with us

Ljekovito bilje

ORASI PREDSTAVLJAJU RIZNICU ZDRAVLJA Usporavaju starenje i smanjuju stres

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Orasi osim što imaju prijatan gorkasto-slatki ukus daju nam ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali “Jupiterovim plodom”, smatrajući ih jelom dostojnim bogova, dok nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može značajno da ublaži znakove starenja i zaštiti od srčanih oboljenja

Čuva zdravlje srca

Orah je neverovatan izvor vrednih nutrijenata.Sadrži antioksidante,kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ovi plodovi sadrže i veliku količinu alfa-linolenske kiseline,vrstu omega-3 masnih kiselina, koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i kalcifikacije krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak.
S druge strane, mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju optimalnog nivoa insulina u krvi,smanjuju holesterol i trigliceride, dok veliki broj fitonutrijenata pomaže telu u borbi protiv starenja, prostate i dojki, neuroloških bolesti i upala.

Otklanja stres

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak – poznato je da ove kiseline pomažu kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti.Orah i njegovo ulje takođe doprinose smanjenju nivoa stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom, tvrde naučnici.

Imate problema s nesanicom?Umesto tableta za spavanje,pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.

Neguje kožu

Orahovo ulje, osim što se koristi u ishrani i kao začin, za spoljnu upotrebu hidrira, podmlađuje kožu i pegla bore, njime se leči perut, opadanje kose i prekomerna masnoća.Nalazi se u mnogim proizvodima za negu, a izvrsno je i kao ulje za masažu.Vitamin E u samim orasima veoma je dobar za kožu.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh