Connect with us

Agro kutak

OSAM BILJAKA KOJE RASTU U MRAKU! Idealne za mračne sobe, kancelarije, hodnike,… (FOTO)

Imati biljke u svom okruženju život čini lepšim, svetlijim i življim. Sobne biljke dodaju boju i teksturu prostoriji, prečišćavaju vazduh i jednostavno izgledaju lepo. Činjenica da je biljkama potrebna svetlost da bi rasle i živele, srećom ne važi za sve biljke. Prisetite se samo svih onih biljki koje žive na samom tlu, u gustim tropskim šumama ili u džunglama, dok neke vrste rastu čak i u pećinama ili u vazduhu.

Ove biljke mogu da opstanu u mračnom prostoru.

1. Sanseveria

Poznata kao biljka zmija ili svekrvin jezik jedna je od nejnezahtevnijih biljki. Za nju važi princip da što je manje svetla, njen rast je snažniji. Raste visoko i široko, puna je i gusta. Odlična je opcija za mračne uglove.

Malo poznata činjenica je da je NASA ovu biljku rangirala na listi kao biljku koja najbolje filtrira vazduh. Noću proizvodi više kiseonika od bilo koje druge biljke. Iz tog razloga poželjan je stanovnik u spavaćoj sobi.

Zalijte je tek kada je zemlja izrazito suva.

2. Zlatna puzavica

Sa svojim voštano zelenim listovima ova biljka savršeno uspeva u mračnom prostoru, izdržava suve uslove, a preživeće i ako je potpuno zapustite.

Izgleda veoma elegantno postavljena na visoke police ili u viseće korpe.

Relativno sporo raste, a da bi bila bujnija, s vremena na vreme potrebno je skratiti je. Reznice možete držati u vodi godinama, a možete ih i posaditi redovno u zemlju.
Zalijte biljku tek kada se zemlja potpuno osuši. Sama biljka će vam reći kada je vreme da je zalijete – listovi će se blago opustiti na dole.

3. Zeleni ljiljan

Čupavac u koga ćete se zaljubiti na prvi pogled. Brzo raste i veoma je dekorativan.

Biljka pauk jedna je od najatraktivnijih biljaka na svetu. Najbolje izgledaju u visećim korpama, gde do izražaja dolaze njeni dugi vretenasti listovi na čijim krajevima nosi svoje bebe. Ove bebe možete postaviti u sopstvenu saksiju gde se one veoma brzo ukorene, te su ove biljke jedne od najlakših za razmnožavanje.

Biljka pauk voli veću vlažnost vazduha, pa je pored zalivanja, potrebno s vremena na vreme orošavati je i prskalicom.

4. Zamija

Egzotična lisno dekorativna biljka, sa svojim voštanim, tamno zelenim listovima predstavlja malo živo remek delo.

U tolerisanju nezalivanja daleko prednjači u odnosu na ostale biljke. Mogu se pronaći podaci da će preživeti i do pola godine bez da se zalije, piše amplitudamagazin.rs.

Maksimalan rok zalivanja je jednom mesečno.

5. Dracena

Ova biljka izgledom podseća na palmu pa će u prostoru delovati egzotično.

Zalivati je kada se zemlja potpuno osuši, pritom vodite računa da ravnomerno polijete vodu po zemlji, i ne preterano.

6. Spatifilum

Jedna od retkih cvetnica koje uspevaju u mračnom prostoru.

Spatifilum je potrebno zalivati malo češće, kada se zemlja na površini tek malo prosuši. Ukoliko se listovi poviju znak je da ga treba zaliti.

Jedna od retkih lisnodekorativnih biljaka čije će šarenilo na lišću ostati prisutno i u mračnom prostoru.

Zalivajte je kada se zemlja osuši, a da bi listovi bili što šareniji redovno je orošavajte odstojalom vodom.

8. Marimo moss ball

Evo i jedne nesvakidašnje i nadasve zanimljive biljke. Ovo je jedina biljka na svetu koja raste kao loptica i koja živi u vodi.

Prirodno stanište su joj korita hladnih jezera. Naviknuta na veoma slabo osvetljenje biće srećna u svim mračnim uglovima vašeg doma.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh