Connect with us
Otjerajte mrave i zaštitite presadnice pomoću cimeta

Agro kutak

Otjerajte mrave i zaštitite presadnice pomoću cimeta

Cimet se može koristiti i u vrtu. Kao prirodni fungicid, insekticid ili kao zamjena za hormon za brže ukorjenjivanje.

Mnogobrojni začini koje koristimo u kuhinji mogu se upotrebljavati i u vrtu kao prirodni fungicidi, insekticidi ili repelenti. Jedan od njih je i cimet. Njega možemo primjenjivati na različite načine. Pored toga, jeftin je i lako se barata s njim.

Mravima otežava komunikaciju

Moje prvo iskustvo s cimetom u vrtu je njegova primjena kao repelenta u borbi s mravima. Oni ne vole jak miris ove biljke, a jednostavno ga i upotrebljavamo. Prah pospemo ili još bolje napravimo liniju (crtu) od cimeta. Mravi izbjegavaju prijeći preko nje jer zrnca cimeta ostaju na njima. Miris im smeta i otežava komunikaciju s drugim mravima. Ovaj začin neće ih ubiti, ali ako ste uporni, oni će potražiti drugo mjesto koje nema miris po cimetu.

Repelent za životinje

Osim mrava, također ni mnoge životinje ne vole miris cimeta. Zečevi, vjeverice pa čak krtice i voluharice ne vole ga i smeta im prah. Ovaj začin nadražuje oči, sluzokožu nosa i usta. Neće otrovno djelovati na životinje, ali ima iritirajuće djelovanje zbog čega se nerado zadržavaju na mjestu gdje je on posipan.

Spriječit će propadanje presadnica

Proizvodnja presadnica je uvijek rizična zbog velikog broja gljivica i drugih uzročnika bolesti koji napadaju sjeme u fazi klijanja i nicanja, kao i mlade biljčice. Cimet ima antifungalno djelovanje, odnosno sprječava razvoj gljivica. Osim što može spriječiti propadanje sjemena i presadnica, također će spriječiti razvoj gljivica i zelenih algi na površini supstrata kada uzgajamo rasad ili cvijeće.

Drugo djelovanje njegovog praha je što dobro upija vlagu i tu osobinu možemo iskoristiti želimo li brzo smanjiti vlažnost površinskog sloja supstrata. Time ćemo spriječiti truljenje sjemena i mladih biljaka zbog suvišne vlage.

Pomaže kod ukorjenjivanja

Ako nemate hormon za ukorjenjivanje reznica, a želite ih posaditi, iskoristite cimet. Dovoljno je da reznicu ostavite da joj se površinski sloj prosuši. Prije sadnje, stavimo je u prah cimeta tako da se prekrije zarezano mjesto i spremna je za sadnju.

Izvor: www.agroklub.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Na vrh