Connect with us
Ova biljka je dostupna svima, leči sve, a čaj od nje koristili su stari Grci i Rimljani - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Ova biljka je dostupna svima, leči sve, a čaj od nje koristili su stari Grci i Rimljani – Ljekovito bilje

Kantarion (gospina trava) od davnina se u narodu cenio i upotrebljavao za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, zarastanje rana i kao antiseptik (spoljašnja upotreba), a isto i za oboljenja jetre, bolove u želucu i dijareju (unutrašnja upotreba).

Listovi i cvetovi kantariona poseduju velika lekovita svojstva za organizam. Najviše se upotrebljavaju za lečenje depresije, nemira, za apetit i probleme sa spavanjem.

Poreklo

NJegova upotreba u lečenju datira još iz doba Starih Grka i Rimljana. Biljka kantarion potiče sa evropskog tla, ali se u današnje vreme gaji i na ostalim kontinentima, posebno u Australiji. Neke zemlje zabranile su upotrebu proizvoda koji sadrže kantarion, jer se pokazalo da u kombinaciji sa određenim lekovima može izazvati neželjena dejstva.
Aktivni sastojci koji se nalaze u kantarionu, mogu izgubiti svoja lekovita svojstva ukoliko dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću. Zbog toga se proizvodi sa kantarionom skladište u tamnu ambalažu, kako bi se zaštitili od uticaja sunčevih zraka.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

1.Za depresiju i duševni nemir:

Ekstrakt kantariona pomaže kod neprijatnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica. Može biti idealna prirodna alternativa za lečenje depresije, bez uzimanja drugih farmaceutskih proizvoda, kao što su antidepresivi i sedativi. Budite obazrivi kad koristite kantarion, jer u kombinaciji sa drugim lekovima može izazvati neželjena dejstva. Prema tome, samo osobe koje ne piju nikakve lekove mogu bez straha da uzimaju kantarion.

Može biti prirodna alternativa za lečenje depresije!

2. Ublažava simptome menopauze: mnoge žene lakše podnose simptome menopauze ukoliko piju čaj od kantariona. Valunzi, promene raspoloženja itd, značajno se mogu smanjiti upotrebom kantariona.

3. Pomaže kod zarastanja rana: ukoliko tokom 2 nedelje, 3 puta dnevno, na ranu nanosite mast na bazi kantariona, primetićete da rana brže zarasta. Ženama koje su imale carski rez, preporučuju se masti sa kantarionom, kako bi im rana brže srasla, i kako bi se smanjio ožiljak.

4. Ublažava PMS: konzumiranje kantariona pomaže kod ublažavanja predmenstrualnih tegoba.

Mast na bazi kantariona utiče na brže zarastanje rana!

5. Za osobe koje žele da ostave pušenje: upotreba kantariona jednom dnevno nedelju dana pre nego što ostavite pušenje, i 3 meseca nakon što ostavite pušenje, pomaže vam da ne dođete u iskušenje da ponovo zapalite cigaretu.

6. Za afektivne poremećaje raspoloženja: kantarion ublažava simptome ovog poremećaja.

7. Hemoroidi: kantarionovo ulje pomaže kod upale hemoroida. Pamučnu vatu ili gazu natopite kantarionovim ulje i stavite na hemoroide. Neka vata (gaza) stoji tokom cele noći.

8. Za crevne parazite: eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita, zahvaljujući fenolima sa antibakterijskim dejstvom, koji se nalaze u kantarionu.

Kantarion kontraindikacije

Ukoliko koristite kantarion za unutrašnju upotrebu, ne bi trebalo da dođe ni do kakvih problema. Mada, moguće je da se pojave neki od sledećih neželjenih efekata: problemi sa spavanjem, uznemirenost, razdražljivost, stomačne tegobe, suva usta, vrtoglavica, glavobolja, osip na koži, dijareja. Ukoliko nakon konzumiranja kantariona primetite da ne možete da zaspite, smanjite dozu ili kantarion koristite ujutru.

Deci mlađoj od 12 godina ne preporučuje se upotreba kantariona duže od 6 nedelja zaredom.

Nemojte se izlagati suncu i UV zračenju nakon nanošenja kantarionovog ulja na kožu, jer može izazvati opekotine.

Ukoliko pijete neke lekove, posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što sami odlučite da koristite kantarion.

Trudnice i dojilje ne smeju upotrebljavati kantarion!
Trudnice i dojilje ne smeju upotrebljavati kantarion. Takođe, kantarion može izazvati i neplodnost, te se ne preporučuje ženama koje pokušavaju da zatrudne.

Osobe koje pate od duboke depresije i šizofrenije, ne treba da konzumiraju kantarion, jer može pogoršati njihovo stanje.

Osobe koje zbog neke operacije moraju primiti anesteziju, ne bi trebalo da konzumiraju kantarion, jer ostaci ove biljke u organizmu mogu izazvati srčane komplikacije tokom hirurškog zahvata. Nemojte konzumirati kantarion minimum 2 nedelje pre zakazane operacije.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh