Connect with us

Kućni ljubimci

Ove biljke će osloboditi od stresa vaše kućne ljubimce!

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Pored toga što su zdrave za ljude, ove biljke deluju umirujuće i na kućne ljubimce

Ukoliko planirate da povedete kućnog ljubimca sa sobom na odmor koji će podrazumevati dalek put, savet veterinara je da psa ili mačku na vreme oslobodite dodatnog stresa uz pomoć biljaka.

– Preparati koji su prirodni trankilajzeri, koji smiruju i opuštaju životinje, prave e uglavnom na bazi valerijane. To su najčešće komercijalna pakovanja koja mogu da se nađu u pet-šopovima. Valerijana ima kumulativno dejstvo, i ona bi trebalo da se daje životinji nekih sedam-osam dana, pred očekivani stresni period, recimo, pred put, da bi se to dovelo do neke koncentracije koja opušta životinje – objašnjava za RTS veterinar Dejan Popović, koji dodaje da se sve više u poslednje vreme, sa istim ciljem, koriste matičnjak i vetiver. Kombinuju se sa valerijanom, i imaju „instant” dejstvo.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Za iste namene postoje i sprejevi i eterična ulja na bazi pomenutih biljaka, koji će pomoći životinji da se oslobodi stresa.

Ukoliko imate difuzer, savetuje se da nabavite eterična ulja od ovih biljaka, koja će širiti neophodnu supstancu kroz prostor u kojem borave kućni ljubimci.

Matičnjak, valerijana i vetiver, takođe se mogu davati životinjama u vidu gelova ili kapsula.

Ove biljke su naročito preporučljive za primenu tokom novogodišnje noći, kada životinje trpe stres od zvuka petardi i vatrometa.

– Matičnjak i valerijana kolokvijalno se na srpskom zovu i macina trava, i to ne slučajno. Narod je odavno primetio da mačke obožavaju te biljke – rekao je travar i novinar Momčilo Antonijević.

Kada je reč o matičnjaku, vrlo je korisno njegovo esencijalno ulje. Za samo pet litara tog ulja potrebna je količina matičnjaka koja raste na površini od jednog hektara.

– Ako imate psa ili mačku i ako vam je potreban umirujući instant efekat, obavezno nabavite preparat sa biljkama kao što su matičnjak i valerijana. Ukoliko smirenje treba vama, možete da popijete šolju čaja od matičnjaka, to je izuzetno korisna biljka, jer, pored toga što deluje smirujuće, fantastičan je lek protiv mučnine, i preporučuje se onima kojima vožnja smeta – kaže Antonijević.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Kućni ljubimci

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh