Connect with us

Ljekovito bilje

OVE SIGNALE TELA NE SMETE IGNORISATI Četiri sigurna znaka da su vam jetra i creva puni toksina

Najvažniju ulogu u našem prirodnom sistemu detoksikacije igraju bubrezi, jetra, pluća, koža i probavni sistem

Toksini su supstance koje u datom obliku, količini i koncentraciji za organizam predstavljaju nešto strano, koje su u telo dospeli spolja ili su u njemu nastali, i remete normalne životne procese i funkcije i izazivaju oštećenja.

Stručnjaci su izračunali da prosečan čovek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tečnosti, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može da svari, niti da iskoristi kao energiju, već predstavlja otpad koji se nakuplja u organizmu.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Sve to treba povezati s činjenicom da mnogi piju premalo vode, koja je važna za probavu, razmenu materija i izbacivanje toksina iz organizma, kao i s navikom da se hranimo neredovno, odnosno preskačemo obroke, što može biti razlog za usporavanje metabolizma.

Kao i uvek, telo nam šalje upozoravajuće simptome, ali je važno da umemo da ih prepoznamo.

Ne možete da smršate
Ako se trudite da skinete koji kilogram i preduzeli ste sve da u tome uspete, ali salce jednostavno odoleva, moguće je da su toksini krivac. Toksini poput dioksina, PCB-a, i mnogi pesticidi su lipofilni što znači da se u našim telima pohranjuju masnim ćelijama. Kada je telo njima preopterećeno, javljaju se poteškoće u skidanju viška kilograma. Ono što u ovom slučaju možete da uradite je da se potrudite da vratite balans telu, što ćete pre svega uraditi zdravijom ishranom i izbegavanjem unošenja toksina.

Često ste naduti
Pražnjenje creva još je jedan od načina na koji se telo oslobađa toksina, ali ukoliko pražnjenje nije redovno, toksini ostaju u telu i mogu da uzrokuju tegobe. Ukoliko imate problema sa stolicom, pijte piše vode, budite fizički aktivniji, a takođe mogu da pomognu i probiotik ili neki čaj.

Imate loš zadah
Loš zadah nije samo neprijatnost, već može da bude i znak da je organizam pun toksina. Neprijatan zadah može da se javi zbog bakterija u ustima ali i ukoliko jetra i creva imaju poteškoće u eliminaciji toksina. Redovnim čišćenjem jezika i pranjem zuba možete da eliminišete bakterija iz usta, a sveže začinsko bilje poput peršuna ili korijandera pomoći će u detoksikaciji jetre.

Smetaju vam mirisi
Moguće je da se javi preterana osetljivost na spoljne mirise ukoliko jetra ima poteškoće u eliminaciji toksina iz tela. Naime, kada su putevi detoksikacije zatvoreni, čula postaju izoštrenija, pa mogu da se jave glavobolja ili mučnina uzrokovani nekim jačim mirisima. I u ovom slučaju može da pomogne začinsko bilje kako bi se izbacili toksini iz jetre. Pored peršuna i korijandera, čaj od maslačkovog korena takođe može da bude od pomoći.

Kako detoksirati organizam na pravilan način?
Iako nauka ne podržava detoks dijete, i nema dokaza da one zapravo izbacuju toksine iz organizma, to ne znači da ne možemo ništa uraditi da podržimo prirodan sistem detoksikacije našeg tela i svakako ne znači da su sve preporuke iz detoks dijeta neadekvatne (daleko od toga).

Ipak, moramo imati u vidu da, samo kad su prirodni mehanizmi detoksikacije funkcionalni, tj. kada su jetra, bubrezi, pluća i koža potpuno zdravi, mi možemo stvarno detoksikovati organizam.

Disbalans koji je nastao u vremenu u kom živimo između izloženosti toksinima i kapaciteta prirodnog sistema detoksikacije organizma, može da se ublaži primenom osnovnih načela zdravog života, koje navodimo ispod. Nemojte se obeshrabriti dok čitate tekst dalje. Prvo, verovatno bar deo već primenjujete. Drugo, ako i ne primenjujete, sve dole navedeno se radi korak po korak. Jedna promena u jednom periodu vremena, pa onda druga pa tako redom. I treće, i najvažnije, ako biste sve ovo primenjivali, dometi rezultata koje biste postigli daleeeeko prevazilaze detoksikaciju organizma.

Kako očistiti organizam od toksina na prirodan način?
Treba uzeti u obzir nekoliko bitnih oblasti u životu gde smo izloženi toksinima, da bismo mogli u svakoj da se potrudimo koliko god možemo da smanjimo količinu toksina koja na kraju završi u našem organizmu. Okvirno to su hrana, voda, vazduh, kozmetika i kućna hemija.

Što se hrane tiče, kako bi se izbacili toksini iz organizma, potrebno je smanjiti procesiranu hranu na minimum. Time se izbacuju očigledni toksini u vidu svih mogućih vrsta aditiva koji se nalaze u procesiranoj hrani kao i nusprodukata agresivnih metoda prerade. Dodatno, jedna od većih grupa toksina u današnje vreme su pesticidi (sve vrste pesticida koje se koriste u konvencionalnoj proizvodnji svih namirnica).

Izvor: alo.rs

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh