Connect with us
Ovo povrće ima neverovatna lekovita svojstva: Sprečava rak, izbacuje toksine i oporavlja ceo organizam! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Ovo povrće ima neverovatna lekovita svojstva: Sprečava rak, izbacuje toksine i oporavlja ceo organizam! – Ljekovito bilje

O njenoj moći dovoljno govori činjenica da ima znatno više gvožđa od spanaća i duplo više vitamina C od limuna i pomorandže.

Lekovita svojstva potočarke su poznata od davnina, ali je kroz generacije postala zaboravljena i nepravedno zanemarena njena upotreba.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju zdravstvenih tegoba. Čak je i otac medicine, Hipokrat, cenio ovu biljku. Preporučivao je za lečenje bolesti pluća, zubobolje i bolesti grla. Osim toga, ova biljka, podiže nivo energije do maksimuma.

Možete je jesti kao salatu, kao prilog sendviču, napraviti od nje supu, obloge ili sok. Potočarka raste uz bistre vode, potoke i jezerca, a možete je i sami uzgojiti. Bere se od maja do novembra.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

S obzrom da su je koristili i stari Grci, Egipćani i Rimljani, ne čudi što je nedavno i zvanično proglašena za najzdravije povrće na svetu.

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu lečenja prirodnim putem.

Lekovita svojstva:

Ovo povrće čisti krv, osvežava, podstiče apetit i čisti telo od toksina.

Nutricionisti kažu da je odličan izvor gvožđa, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, K i C i da je bogata fitohemikalijama koje pružaju organizmu zaštitu od bolesti srca, raka i ostalih degenerativnih bolesti.

Sok potočarke je omiljeno sredstvo za spoljnu upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod ispadanja kose u vidu utrljavanja soka ili stavljanja obloga. Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na obolela mesta smanjuje pojavu sunčanih pega na koži te leči šugu i razne kožne nečistoće.

Naučna istraživanja govore o zaustavljanju rasta tumora i metastaza (eksperimentisano na životinjama), ako se ekstrakt potočarke ubrizga u deo tela te kao pomoć u lečenju kardiovaskularnih bolesti i u zaustavljanju širenja raka dojke.

Ujedno se okorelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno deluje i sprečava štetne posledice pušenja.

Kako se pravi sok od potočarke:

Sastojci:

  • Šaka potočarke
  • 6 dl vode

Svežu biljku potrebno je izgnječiti ili izmiksati u sokovniku i preliti vodom. Ova biljka snažno čisti organizam tako da može dovesti do nadražaja bubrega i mokraćnih puteva, stoga je važno pažljivo je koristiti, a trudnicama se na preporučuje uopšte.

Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga.

Sok od potočarke se može primeniti lokalno (spolja) u lečenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge i možete konačno da rešite problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

Osim soka možete napraviti i obloge koje ćete stavljati na zahvaćena područja, ukoliko je pripremite na sledeći način:

Za oblogu od potočarke izlomite malo lišća ove biljke i pomešajte sa alkoholom, a zatim nanesite smesu na pogođena područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblogu par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh