Connect with us

Agro kutak

Ovo su ključne stvari koje morate znati o sadnji OZIMOG BIJELOG LUKA!

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Optimalni rok za sadnju ozimog bijelog luka je od početka oktobra do 20. u mjesecu. Prije nego što posadite ozimi bijeli luk koji se od bijelog luka iz proljećne sadnje razlikuje po manjem broju čenova, ali veće krupnoće, i jakoj stabljici u sredini glavice, morate znati koje uslove da mu obezbijedite. Saznajte ih u nastavku teksta!

Zemljište koje zahtjeva ozimi bijeli luk i plodored

To prije svega mora biti zemljište koje ima dobar vodno – vazdušni režim i mrvičastu strukturu. Zemljište treba da ima pH vrijednost 6,0- 7,0, kisela zemljišta čine da luk slabo napreduje i sporije raste. Izaberite srednje laka zemljišta. Priprema zemlijišta se vrši krajem ljeta, početkom jeseni i to oranjem na dubinu od 30 -35 centimetara.

Kada vršite pripremu za sadnju ozimog bijelog luka nemojte unositi stajnjak jer biljke bijelog luka ne reaguju povoljno na njega – dolazi do produživanja vegetacije i stvaraju se lukovice koje imaju veću količinu vode što kasnije negativno utiče na njihovo skladištenje (luk se kvari).

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Izbegavajte gajenje u monokulturi ili sadnju poslije biljaka iz porodice lukova barem tri godine, jer je to efikasan način da izbegnete opasnost lukove nematode. Bijeli luk gajite poslije krastavaca, tikvica, peršuna, šargarepe, kupusnjača, krompira.

Dubina i gustina sadnje ozimog bijelog luka

Dubina sadnje ozimog bijelog luka kreće se od 4 do 7 centimetara, u zavisnosti od veličine čena, ali bitno je da je vrh čena pokriven sa 2,3 centimetra zemlje. Ovo je važno jer ukoliko su prisutne padavine vrh čena može „izviriti“ iz zemlje što dovodi do njegovog propadanja. Jesenja sadnja bijelog luka podrazumijeva veću dubinu od proljećne, na proljeće se on sadi u dubinu od 3 centimetra.

Obavezno prije sadnje obezbijedite biljkama poziciju sa dosta svjetla. Najbolje ga je saditi na gredicama. Za parcelu površine 1 hektar potrebno je oko 1 000 kilograma sadnog materijala bijelog luka.

Sadnja ozimog belog luka

Za sadnju je potrebno izabrati zdrave, neoštećene lukovice koje nemaju braon dijelove po sebi. Takođe, neka češnjevi koje sadite budu krupni jer to utiče na kvalitet prinosa.

Prije sadnje lukovice se čuvaju u provjetrenom skladištu na temperaturi 15 – 16 stepeni, dok se neposredno prije sadnje temperatura spušta na 5, 6 stepeni kako bi se poboljšao rast listova i produžila vegetacija, što povoljno utiče na rast lukovice. Lukovica se odvaja na čenove za sadnju baš prije same sadnje.

Važno je da sadnju obavite pravilno, vrhovi moraju ići na gore jer ako je luk naopačke posađen neće uopšte rasti.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh