Connect with us

Korisni saveti

Pametni Savjeti i Trikovi za Kuhanje na Proračunu

Uživanje u ukusnoj hrani ne mora isprazniti vaš novčanik – produžite život svojim obrocima tako da kuhate u većim količinama, iskoristite prednosti zamrzivača i iskoristite ostatke hrane.

Kvalitetna hrana ne mora nužno doći s visokim troškovima – čak i male promjene u vašoj svakodnevnoj rutini mogu napraviti veliku razliku. U vrijeme kada cijene hrane i energije rastu, donosimo vam savjete i trikove koji će vam pomoći smanjiti stres.

Imamo odlične recepte za kuhanje u većim količinama, što je dar koji nastavlja davati – jedno veliko kuhanje osigurat će vam obroke za cijeli mjesec. Također, upoznavanje i postajanje prijatelj s vašim zamrzivačem pomoći će vam produžiti vijek trajanja namirnica.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Bilo da ste pametan student ili jednostavno pazite na svoj proračun, tu smo da vam pomognemo. Kupujte pametno, kuhajte mudro i smanjite otpad uz naše savjete za kuhanje na proračunu.

Tražite li više načina za smanjenje troškova tijekom kuhanja? Posjetite našu knjižnicu s proračunskim receptima za sve naše savjete i trikove.

Planirajte svoj tjedan

Organizirajte se planirajući obroke za cijeli tjedan – samo provjerite svoj hladnjak, zamrzivač i ostavu prije nego što krenete u kupovinu kako biste znali točno što vam treba i kako biste smanjili rizik od prekupovine. Ako sve zapišete na popis, veća je vjerojatnost da ćete se pridržavati plana. Pronađite više savjeta u našem članku o kupovini ovdje.

Kuhajte u većim količinama s proračunskim receptima

Ako možete, kuhajte u većim količinama – to je jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za uštedu novca u kuhinji. Bez obzira kuhate li samo za sebe ili za cijelu obitelj, priprema i smrzavanje više obroka unaprijed pomoći će vam smanjiti otpad hrane i uštedjeti vam vrijeme na duge staze.

Iskoristite puni potencijal svog zamrzivača

Sada je pravo vrijeme da postanete prijatelj sa svojim zamrzivačem i iskoristite ga do maksimuma. Od spremanja ostataka obroka i sastojaka do spašavanja uvelih biljaka i voća, zamrzivač može biti pravi spasitelj. Nakon što naučite kako najbolje iskoristiti svoj zamrzivač, više se nećete vraćati starim navikama.

Budite energetski učinkoviti

Nikada nije bilo važnije biti energetski pametan i koristiti samo onoliko koliko vam je potrebno. Jedan od najenergetski učinkovitijih uređaja u kuhinji je mikrovalna pećnica, stoga se ne bojte iskoristiti je – imamo odličan recept za špinat, slatki krumpir i slanutak. Iako je pećnica skuplja za rad, nije neprijatelj – samo se pobrinite da je napunite (pogledajte naše Top 5 jela iz pećnice za dvije osobe). Ostali korisni savjeti uključuju korištenje poklopca na loncima tijekom kuhanja na štednjaku kako biste zadržali toplinu i sjeckanje povrća na manje komadiće kako bi se brže skuhali.

Volite ostatke hrane

Ostaci hrane su jedno od najvećih zadovoljstava života, i svatko može transformirati višak hrane u ukusna jela uz malo znanja. Saznajte kako iskoristiti višak čilija, stalog kruha ili raznih drugih ostataka uz naše jednostavne ideje za smanjenje otpada hrane.

Smanjite otpad

Nijedna osoba si ne može priuštiti bacanje hrane. Ne samo da bacate novac, već štetite i planeti, stoga nudimo sve savjete i trikove koje trebate znati. Također, nudimo i prekrasne recepte koje možete napraviti ovdje.

Pogledajte najbolje do-datum i upotrijebi-do datume

Kuhajte pametno razumijevajući razliku između datuma najbolje do upotrebe i datuma upotrijebi do. Evo nekoliko vrhunskih savjeta za spašavanje hrane koju najčešće bacamo.

Kuhajte s konzerviranom hranom

Kuhanje s konzervama može ozbiljno obogatiti okus vaših jela, bez opterećenja proračuna. Jeste li se ikada pitali kako podići okus konzerviranog tune ili rajčica? Iskoristite sve što konzerve nude s našim omiljenim receptima i jednostavnim obrocima iz zaliha.

Naglasite mahunarke

Mahunarke (grašak i mahunarke) ne samo da su pristupačne, već su i iznimno prilagodljive i izvor proteina i vlakana. Leća, crni grah, bubrezi, maslina, slanutak i čak kikiriki sve su klasificirane kao mahunarke, dostupne u staklenkama, konzervama ili suhom obliku.

Iskoristite svoj spremište kako biste povećali okus

Osvježite svoje obroke investirajući u nekoliko “bombara okusa”. Od sušenih biljaka i začina do čaširanih pasta i konzerviranih namaza, iskoristite sve iz svog spremišta za sastojke koje ćete koristiti iznova i iznova.

Omogućite neobičnom voću i povrću

Sve je više supermarketa koji prodaju neobično voće i povrće nego ikada prije, pa zašto ne biste dali šansu? Često je jeftinije i jednako ukusno i hranjivo kao i standardno voće i povrće. Iskoristite neobično povrće u ukiselima, jednostavnim kolačima, burgerima, pitićima i toplim juhama.

Napravite jednostavne zamjene

Otvorite se predivnom svijetu zamjena sastojaka; fleksibilno kuhanje omogućuje vam da iskoristite ono što već imate, što znači da ćete štedjeti novac i smanjivati otpad.

Kuhanje s sezonskim namirnicama

Kuhanje s sezonskim voćem i povrćem odličan je način da isprobate nove okuse, raznovrsnost prehrane i uštedite malo novca, jer sezonski proizvodi obično koštaju manje. Imamo mnogo recepata prilagođenih proljeću, ljeto, jesen i zimu.

Proučite svoj vrt

Jedno od najjednostavnijih zadovoljstava u životu je uzgoj vlastitog voća i povrća, odličan način za smanjenje troškova hrane. Ako imate vrt, terasu ili sunčani prozor za rad, postoji mnogo potencijala za samoprizvodnju hrane. Otkrijte kako uzgajati vlastiti chili papar i bilje, rajčice i rabarbaru, ili kako napraviti simpatične klice s djecom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh