Connect with us
Papriku je najbolje đubriti prirodnim đubrivima koja možete i sami napraviti

Agro kutak

Papriku je najbolje đubriti prirodnim đubrivima koja možete i sami napraviti

Sa upotrebom đubriva ne treba pretjerivati jer prekomjerno korištenje dovodi do stvaranja previše zelene mase, slabe mehaničke sposobnosti biljaka, a i plodovi su podložni propadanju.

Papriku koja se prihranjuje prirodnim đubrivima možemo koristiti bez bojazni da sadrži materije koje negativno mogu djelovati na naše i zdravlje naše porodice, a takođe i čuvamo prirodu. Ipak, kod primjene ovih hraniva ne treba pretjerivati.

Usljed prevelike upotrebe, može doći do stvaranja bujne zelene mase, slabi mehanička otpornost biljaka, plodovi su podložniji truljenju. Njihovo prekomjerno korištenje, može dovesti i do propadanja gajenih usjeva.

Đubrivo od koprive

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Za ovaj prirodni preparat potrebno vam je jedan kilogram koprive, koji se prelije sa 10l vode i ostavi tokom 10 do 15 dana da fermentiše. Povremeno se promiješa. Dobijeno fermentisano đubrivo se procijedi i razrijedi sa vodom u odnosu 1:10. Ovo hranivo bogato je azotom.

Đubrivo od ljuski jaja

Veoma često na plodovima paprike možemo vidjeti oštećenja koja se javljaju zbog nedostatka kalcijuma u ishrani biljke. Kako bi smo izbjegli ovu negativnu pojavu, usjeve možemo prihranjivati đubrivom od ljuski jaja. Sakupljene ljuske se prije upotrebe osuše i usitne.

Dovoljne su četiri za 1l vode. Preliju se vodom i ostave na toplom mjestu tokom četiri dana, odnosno dok tečnost ne promijeni boju i ne dobije neprijatan miris. Koliko dana će nam trebati zavisi od vremenskih prilika. Ovo đubrivo se prije upotrebe treba razblažiti vodom u odnosu 1:1.

Kokošije đubrivo

Kokošije đubrivo je bogato azotom, fosforom, kalijumom. Od njega može da se napravi tečno hranivo za zalijevanje. Potrebno je da se rastvori u vodi u odnosu 1:2. Ovaj rastvor se povremeno promiješa tokom tri dana, poslije čega se procijedi i razblaži sa vodom. Jedan litar tekućine razblaži se sa deset litara vode. Upotrebljava se za zalijevanje.

Mlijeko sa jodom

Mlijeko je odličan preventivni fungicid, ali i odlično đubrivo. Pomaže i kod napada nekih štetočina. U 1l mlijeka dodamo 4 do 5l vode i dobro promiješamo. U nastali rastvor dodamo 15 kapi joda. Smjesa se može koristiti folijarno i tada će preventivno djelovati kao fungicid.

Surutka podstiče rast

Surutka je nus proizvod koji nastaje u proizvodnji sira. Bogata je mnogim mineralima i raznim korisnim materijama. Osim što podstiče rast biljke paprike, ona djeluje i kao fungicid. Đubrivo se priprema veoma lako. Jedan litar surutke se razblaži sa 10l vode. Surutka ne smije biti slana. Tretiranje ovim rastvorom obavlja se poslije zalaska sunca.

Kora od banane i kopriva

Nekoliko zaljubljenika u bašte i uzgajanje povrća mi je otkrilo da koriste koru od banane za đubrenje. Najjednostavniji način njenog korištenja kao đubriva je da se prilikom sadnje u sadne rupe dodaju komadiće kore banane. Kora se može osušiti, usitniti i koristiti prema potrebi.

Drugi način, koji su mi otkrili, je da prlikom pripremanja đubriva od koprive dodaju koru od banane koja fermentiše zajedno sa koprivom. Ovo hranivo je bogato azotom i kalijumom.

Treći recept je za pripremu tečnog đubriva, koje se koristi za zalijevanje biljaka. Na jednu koru banane doda se 1l vode. Kora se prethodno isječe na manje komade. Navedenu smjesu ostaviti tokom tri dana na toplom mjestu i povremeno promiješati sadržaj. Taj rastvor se zatim procijedi i razblaži sa vodom prije upotrebe. Na 1l rastvora se dodaje 1l vode.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh