Connect with us

Agro kutak

PAŽLJIVO BIRAJTE MUŠKATLE Cvećarka otkrila na šta treba obratiti pažnju kad kupujete ovo ukrasno cveće

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ono što je poslednih par godina najtraženije su kaliopi iz vrsta muškatli, sa vrlo raskošnim i bogatim cvetom, jako dobro podnose sunčane pozicije, nisu u padajućoj formi ali opet nisu ni klasične žbunaste, tačnije one rastu na sve strane

Za razliku od prethodnih godina, kada je cveće krasilo balkone već u prvim danima aprila, sezona ove godine počela je nešto kasnije. Loši vrmenski uslovi su jedan od razloga, ali i poskupljenje koje nije zaobišlo ni ovu proizvodnju jer su cene cveća znatno više usled poskupenja repro materijala.

Ipak, one domaćice koje ga vole i dalje ne odustaju od njega. Najtraženije ovog proleća su surfinije i muškatle koje zahtevaju posebnu negu, i mesto na kom će se naći.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

“Pri kupovini cveća moramo znati koliko nam je sunčana terasa na kojoj bismo postavili naše biljke. Postoje muškatle koje dosta dobro podnose sunčane pozicije, ali isto tako postoje i one koje ne vole da u toku najtoplijeg dela dana budu direktno izložene na suncu. Takođe, postoji izbor da li želimo da biljke budu u padajućoj formi ili naizgled žbunaste i to su neke dve najznačajnije podele kod muškatli i cveća. U prvom periodu kada se biljke presade u saksije poželjno je staviti prihranu kojima pospešuju masu ili bujnost biljci. Кada one krenu sa cvetanjem, dodaje se prihrana za porast cveta”, kazala je uzgajivač cveća, Vesna Čvrkić.

Za sve domaćice koje imaju sunčane terase, ledene muškatle najbolji su izbor i sve do jeseni krasiće dvorišta.

“Ono što je poslednih par godina najtraženije su kaliopi iz vrsta muškatli, sa vrlo raskošnim i bogatim cvetom, jako dobro podnose sunčane pozicije, nisu u padajućoj formi ali opet nisu ni klasične žbunaste, tačnije one rastu na sve strane. Trapezaste su forme i uvek služe na ponos svakoj domaćici koja ih gaji. Ono što je na drugom mestu odmah iza kaliopa, svakako su ledene muškatle, koje se dele sa gustim i retkim cvetom i ono po čemu su specifične jeste da kada se puste da padaju, znaju da mogu ići i do jednog metra njihova krošnja, na šta se domaćice vrlo često opredeljuju”, ističe ona.

Sunčane pozicije vole surfinije, ko ih jednom odabere za svoje dvorište, od njih ne odustaje, jedino na šta se posebno mora obrati pažnja svakako jeste prihrana.

“Surfinije su biljke koje vole sunčane pozicije jer im je jako potrebno za cvetanje. Кo se jednom odluči da ih postavi na svoju terasu, vrlo rado ih kupuju svake godine, jer na izgled su znato raskošnije od ostalih biljaka, ono samo traže jeste uredno zalivanje, redovna prihrana, jednostavno morate znati kako ona diše” dodaje Črvkićeva.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh