Connect with us

Agro kutak

Pet biljaka koje možete da zasadite ako vam je terasa u hladovini

Uskoro se približava najljepši dio godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najljepšim bojama napupelih cvjetova.

Ukoliko niste te sreće i terasa vam je nezgodno pozicionirana tako da do nje ne dolazi dovoljno sunca, ne odustajte od baštovanstva. Postoje biljke koje vole hladovinu, a obradovaće vas lijepim cvjetovima čak i zimi.

Treba znati da postoje i različite vrste sijenke i da u odnosu na to treba birati biljke. Lukovičaste biljke, poput zumbula, đurđevka i šumske ciklame dobro podnose sijenku i polusijenku. U potpunoj sijenci uspevaju ukrasne forme Valdštajnovog zvončića, kukurijek, zdravac i rodgersija.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ako vaša bašta ili terasa dobija sunčevu svjetlost samo 2 do 3 sata dnevno onda je to bašta u sijenci.

Tigrasti ljiljan
Tokom juna i jula ova prelijepa biljka, koja se razmnožava putem lukovica, je na vrhuncu cvjetanja. Prednost tigrastog ljiljanja je i ta što se na vrhovima cvijetnih grančica dugo otvaraju novi cvjetovi. Važno je da ih redovno orezujete i uklanjate precvjetale cvjetove, jer ljiljani tako čuvaju svoju energiju i hranljive materije.

Fuksija
Ukoliko imate viseće saksije – fuksija je idealna. Ovom cvijeću odgovara potpuna sijenka i vlažnost, pa ne zaboravite da ih redovno orošavate po listovima. Najzastupljenija sorta je Fuchsia triphylla koja potiče iz planinskih područja i odgovara joj hladnija klima. Ipak, preko zime fuksije unesite u kuću.

Lijepi Jova

Ova biljka cvjeta tokom celog ljeta, a svoj drugi naziv – vodenika dobila je po stablu koje je ispunjeno vodom. Ova biljka je idealna za početnike, jer ne zahtijeva previše pažnje osim redovnog zalivanja (ujutru na svakih nekoliko dana). Lepog Jovu zasadite sredinom proljeća i proverite da je pre sadnje zemlja topla.

Persijski štit
Ova žbunasta biljka ima elipsaste listiće čijoj boji je teško odoleti. Kombinacija sivih, ljubičastih i roze nijansi je upečatljiva i sigurno će uljepšati vašu terasu. Ako je gajite napolju onda je jednogodišnja, a ukoliko je sobna, onda je višegodišnja biljka. Voli vlagu, pa vodite računa da je zalivate mlakom vodom i da nije izložena Suncu.

Torenija
Ovom dražesnom cvijeću odgovara svjetlije, ali ne previše toplo mjesto. Budući da uspijevaju u vlažnom tlu treba ih redovno zalivati ali zemlja mora da bude dobro drenirana. Cvjetom malo podsjeća na dan i noć.

Izvor: grosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Na vrh