Connect with us

Ljekovito bilje

Pet razloga zbog kojih treba jesti rotkvice, posebno ako su ljute – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Rotkvice nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. Ovo povrće organizam snabdijeva kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom.

Rotkvice sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za proljećno čišćenje organizma.

Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam.

Ovo su razlozi zbog kojih treba uvrstiti rotkvice u namirnice koje često konzumirate.

Zaštitnik tijela

Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije od raspadanja i garantuje zdravlje cijelog tijela.

Rotkvice podstiču probavu

Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u salatama ili napicima, odnosno kao “aperitiv” koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem s tvrdom stolicom.

U sto grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer čak 95% ploda čini voda, tako da u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške ako držite dijetu. Ovo povrće odličan je izvor vitamina c, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

Antibakterijsko dejstvo rotkvice

Sok od svježe rotkvice cijedio se za liječenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, kao što su bronhitis i prehlada. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva, rotkvica moćno sredstvo protiv kašlja i glavobolja.

Čuvar jetre

Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega je odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za proljećnu detoksikaciju – bez obzira jedete li je sirovu, cijedite sok ili dodajte napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Naravno, zbog ljutine pojačana konzumacija rotkvica ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Izvor: magazin.novosti.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh