Connect with us
Pobijedite ambroziju prirodnim lijekovima

Priroda i zdravlje

Pobijedite ambroziju prirodnim lijekovima

Jeste li i Vi jedna od osoba koja tijekom svakog kolovoza razvije sljedeće simptome: curenje i začepljenost nosa, crvene oči praćene svrbežom, kihanje, grlobolju, grebanje u grlu i nosu, kašalj, otežano disanje, napadaje astme, glavobolju?

Ukoliko jeste, sljedećih nekoliko rečenica za vas može biti od velikog značaja. Niste prehlađeni, a navedeni simptomi su simptomi alergije na ambroziju.

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia) je biljka koja je u Europu pristigla iz Sjeverne Amerike pri transportu pšenice. To je biljka koja može proizvesti stotine milijuna zrnaca peludi, što se događa u kolovozu i rujnu svake godine, tijekom njene cvatnje. Zbog njene velike rasprostranjenosti i našeg načina života koji nije u skladu s prirodom, sve je više osoba zahvaćenih tegobama vezanim uz ambroziju.

Zašto su samo neke osobe alergične na ambroziju?

Općenito, osobama koje pate od alergija prethodno je narušen imunosni sustav. Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor ljudskog imunosnog sustava na različite čimbenike okoliša i manifestira se kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivamo antigenima ili alergenima.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Kad organizam dođe u doticaj s alergenom, inače bezopasnom tvari, imunosni sustav napada tu bezopasnu tvar kao da je opasna za organizam na način da aktivira histamin koji zatim izaziva simptome alergije.

U slučaju alergije na ambroziju, tijelo prepozna pelud kao neprijatelja i napada ga proizvodeći simptome.

Homeopatija i alergije

Homeopatija je grana liječenja koja čovjeka promatra kao cjelinu – fizičko, emocionalno i mentalno biće. Ove tri razine su nerazdvojive. Sve ono što se događa u našoj nutrini, može ostaviti trag na našem fizičkom tijelu. I sve ono što doživljavamo fizičkim tijelom, prenosi se u nutrinu, koja opet utječe na fizičko. Zbog ove očite povezanosti zastarjela je teorija da smo mi samo naše tijelo i ono što je vidljivo samo oku.

Osnovno načelo homeopatije je da se “slično sličnim liječi”. Kad osoba razvije simptome bolesti pod različitim utjecajima, simptomi se liječe onim pripravkom koji bi kod zdrave osobe izazvao upravo te iste simptome.

Primjerice, osoba ima simptome alergije na ambroziju u vidu pečenja, svrbeža i crvenila očiju, vodenastog iscjetka iz nosa i astmatičnih napadaja. Homeopatski lijek koji će otkloniti simptome alergije je Ambrosia artemisiae folia, pripravak koji se radi upravo od biljke ambrozije.

Homeopatija smatra da treba liječiti osobu u cjelini. Kod bilo koje bolesti, homeopatija djeluje na način da osnažuje prirodnu sposobnost organizma da se sam izliječi.

Homeopatski pripravci isključivo su proizvod prirode. Mogu biti mineralnog, biljnog ili životinjskog porijekla, a dovoljno su razrijeđeni da nemaju štetne nuspojave i podižu imunitet. Mogu ih koristiti trudnice, bebe, djeca, starije osobe, a njima se tretiraju čak i biljke i životinje.

U homeopatskom pristupu alergijama, radi se na jačanju imuniteta.Odnosno, pomaže se imunitetu da otpusti ono što ga tjera da se bori protiv tvari koja je bezopasna, poput peludi.

Ne treba se čekati pojava simptoma alergije kako bi osoba potražila homeopatsku pomoć. Možete se javiti svom homeopatu i prije uobičajene pojave simptoma, kako bi Vam se odredio konstitucijski homeopatski lijek, koji će djelovati na vaš obrambeni mehanizam.

Tada naš sustav počinje funkcionirati kako bi trebao – preosjetljivost imunosnog sustava na čimbenike iz okoliša (alergene) se smanjuje i simptomi alergije nestaju.

Ukoliko ste se već razvili neke simptome alergije, postoje homeopatski pripravci koji Vam mogu olakšati simptome:

Ambrozija (Ambrosia Aretemisiae Folia)

Upravo pripravak od ambrozije može olakšati simptome ove alergije. Osoba pati od suzenja i pečenja očiju i nepodnošljivog svrbeža vjeđa, ali i od kašlja. Dišni sustav je cijelom dužinom začepljen. Iz nosa curi vodenasti iscjedak, s popratnim osjećajem prepunjenosti nosa i glave. Može se javiti i proljev. Mogući su astmatični napadaji kao posljedica alergije na ambroziju.

Crveni luk (Allium Cepa)

Na fizičkoj razini ovaj lijek djeluje na gornji dišni sustav. Najupečatljiviji simptom je obilan pekući iscjedak iz nosa koji uzrokuje crvenilo oko nosa. Sekret iz očiju je također obilan, ali ne peče. Oosba može imati škakljajući kašalj s curenjem nosa. S curenjem nosa može se javiti i glavobolja koja se poboljšava na otvorenom zraku i zatvaranjem očiju, a pogoršava se u toploj prostoriji. Stanje osobe se općenito poboljšava na otvorenom zraku, a pogoršava od toplih prostorija i navečer. Osoba ima želju jesti svježi luk.

Vidac (Euphrasia Officinalis)

Uzima se kod upale konjunktive i problema očiju. Centar simptoma su oči – sekret iz očiju je pekući i oči su crvene, a nos curi ali iscjedak nije pekući(obrnuto od pripravka Allium cepa). Moguć je osjećaj pečenja i naticanje vjeđa. Iako se suzenje pogoršava navjetru i otvorenom zraku, osoba posebno želi svježi zrak u područje glave. Simptomi se pogoršavaju u ležećem položaju, a kašalj se pogoršava samo danju. Može se javiti glavobolja sa senzacijom punoće glave od iscjedaka.

Sabadila (Sabadilla)

Lijek se uzima kad je pogođen gornji respiratorni trakt. Karakteristično je često i grčevito kihanje s obilnim curenjem nosa i suzenjem očiju, što se pogoršava na hladnom vjetru. Osobi se općenito poboljšava od tople hrane i pića (iako nisu žedne), toplog kreveta i pokrivanja, a smeta im hladnoća. Može se javiti bol u grlu sa suhoćom, koja se širi prema desnom uhu i glavobolja na tjemenu od kašljanja. Osoba može imati posebnu senzaciju da su joj dijelovi tijela deformirani.

Otrovna trava (Wyethia Helenioides)

Karakteristično je intenzivno škakljanje stražnjeg dijela nepca ili područja iza nosa. Prisutna je suhoća nosa i grla s osjećajem natečenosti grla sa stalnom potrebom za gutanjem sline.

 

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh