Connect with us

Ljekovito bilje

Podubica – Ljekovitost i upotreba – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Podubica je polužbun, visok 10-30 cm, sa četvorouglastim stabljikama, na donjem dijelu odrvenilim. Starije grane su položene, dok su mlade uspravne. Stabljike su pokrivene dlakama.

Listovi su parni, na kratkim drškama, rombično jajasti do eliptični, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvjetovi su blijedo crveni, rjeđe bijeli, obrazuju pršljenove, a svi zajedno grozdastu cvast, najcešce okrenutu na jednu stranu.

Stanište

Cvjeta od juna do septembra. Podubica je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutrašnjosti, najcešćce na krečnjačkim brdskim livadama i kamenjarima, pašnjacima, u svijetlim hrastovim i borovim šumama.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ljekoviti dio biljke

Razmnožava se sjemenom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grančica u cvijetu i list.

Ljekovito djelovanje

Podubica se mnogo više cijeni i raznovrsnije upotrebljava u narodnoj nego u naučnoj medicini. To je u mnogim našim krajevima, posebno planinskim, jedan od najomiljenijih lijekova. Biljka nije otrovna, pa je opravdana njena upotreba za liječenje oboljelih organa za varenje. To je narodni tonik upotrebljavan u obliku praška, čaja (10 g na 200 g vode), tinkture i dr. Kao mirisno, gorko sredstvo upotrebljava se i za liječenje žuci, bijelog pranja, rana, hemoroida i slično. Vino od podubice (200 g na jedan litar crnog vina ostaviti da stoji osam dana) upotrebljava se u narodu kao lijek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana.

Izvor: zena.blic.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh