Connect with us
Pravila za savršen kućni pedikir: Za meke pete i perfektne nokte! - Ljepota i zdravlje

Ljepota i zdravlje

Pravila za savršen kućni pedikir: Za meke pete i perfektne nokte! – Ljepota i zdravlje

Zbog debele i grube kože, stopala zahtevaju posebnu negu.

Iako često zanemarivana, stopala su deo tela kojem je takođe potrebna redovna i kvalitetna nega, naročito pred leto. Odgovarajućim preparatima izbeći ćete grubu i ispucalu kožu koja je i zdravstveni i estetski problem.

Osim odabira savršene boje, određene stvari morate imati na umu kad sami radite pedikir, a dr Žaklin Sutera iz Njujorka deli s vama trikove kako do savršenog pedikira.

Sečenje noktiju

Nokte secite ravno tako da ostane malo više sa strane. Ako ih ne skratite dovoljno i pravilno, postoji rizik od urastanja u meso.

Vratite kožicu na mesto

Ovo je jedan od najvažnijih koraka za lepotu noktiju. Ako nemate originalan pribor, dobro će vam doći tanki drveni štapić. Jednostavno kožicu pogurajte prema korenu nokta. Ukoliko je imate puno i previše, nabavite posebne makazice.

Koristite kreme redovno

Ova navika sprečava pojavu suvih peta i kože stopala. Koristite kremu koja je napravljena baš za stopala jer je ona dovoljno jaka da se apsorbuje na tako debeloj koži, savetuje dr Sutera.

Podloga pre laka

Koristite zaštitni premaz pre laka za nokte jer će on zagladiti površinu nokta ali i stvoriti barijeru između laka i nokta tako da nećete imati problema sa skidanjem, na primer, jako tamnog laka za nokte.

Pravilno mazanje

Nanosite tanke slojeve laka jer ćete tako izbeći pojavu mehurića vazduha i lak će duže trajati na noktima. Krenite uvek iz sredine nokta prema krajevima. Svaki sloj laka neka se suši bar 2 minuta, a poslednji najmanje pola sata.

Šta ne smete da radite prilikom kućnog pedikira

Ne koristite tupe i prljave predmete, ako možete nabavite one od nerđajućeg čelika. Redovno ih čistite antiseptikom. Ako koristite kamen ili turpiju za pete, ne držite ih blizu tuša. Ne delite pribor s članovima porodice.

Ne ostavljajte lak na noktima duže od 2 nedelje. “Ako lak tako dugo stoji, on deluje na sušenje površine nokta što može rezultirati flekama i promenom boje. Gljivice se takođe mogu razviti ispod laka koji dugo stoji”, napominje stručnjak.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljepota i zdravlje

Na vrh