Connect with us

Agro kutak

Prelepa bakopa: Cveta od juna do oktobra, za njeno bujanje vam je potrebno minimalno truda! (FOTO)

Ako tražite cvet koji će ovog leta dodatno ulepšati vašu terasu ili baštu, možda je prelepa bakopa pravi izbor. Dolazi u bogatoj paleti boja, a ako se pravilno brinete o njoj, nagradiće vas bujnim cvetanjem bezbroj sitnih cvetića.

Bakopa je puzajuća, odnosno viseća letnja cvetnica koja naraste do visine od deset centimetara, ali ima mnogobrojne viseće ogranke koji mogu narasti i do 100 centimetara. To je čini idealnim cvetom za žardinjere i viseće saksije, a njen cvetni slap ukrasiće vaš balkon ili baštu.

Bakopa cveta od juna do oktobra, a najbolje raste na suncu ili u polusenci uz redovno zalivanje s vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Posebno joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna senka jer tada celo leto neumorno cveta.

Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osetljiva. Tokom cvetajućeg razdoblja treba je prehranjivati svakih 14 dana tečnim gnojivom za cvetnice.

Lepo će izgledati kao prekrivač tla, uz ivice cvetnjaka i zidova preko kojih pada, u visećima saksijama, a zbog svojih sitnih cvetića idealna je i za popunjavanje šupljina među višim biljkama i u posudama.

Cvetovi bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a najčešće su beli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Neverovanto je lepa i u kombinaciji s drugim cvećem.

Bakopa nije zahtevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni baštenski cvet, ali vrlo često je znaju napasti bele mušice i na to treba pripaziti.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Na vrh