Connect with us

Ljekovito bilje

Priprema domaće sirutke

Sirutka je tekući nusproizvod u procesu proizvodnje sira i ostalih mliječnih proizvoda. Sadrži mnogo proteina, ugljikohidrate zaostale prilikom proizvodnje sira te soli. Ako Vas zanima kako napraviti sirutku od mlijeka donosimo vam recept.

Surutka ili sirutka je nusproizvod koji nastaje u procesu proizvodnje sira. To je tečnost koja ostaje nakon što se mlijeko zgruša. Surutka ima veliki sadržaj vode, dok je sadržaj kalorija i masti veoma mali.

Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1 % bjelančevina i preko 93 % vode. Bogata je hranjivim materijama i nikako je ne treba bacati. Ono najbolje od mlijeka, prilikom njegove prerade u sir, ostaje u njoj. Pored vode, u njoj završi 96% laktoze, 4% kazeina, 50% minerala i soli i 93% proteina surutke. Proteini surutke sadrže mnogo esencijalnih aminokiselina koje se brzo apsorbuju. Esencijalne aminokiseline su one koje ljudsko tijelo ne proizvodi, već se moraju unositi hranom.

Kako napraviti sirutku od mlijeka

Potrebni sastojci za pripremu domaće sirutke su:

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Zbog mnoštva hranjivih i ljekovitih tvari koje u sebi sadrži sirutka, odlučili smo vam dati recept za pripremu ovog ljekovitog napitka.

  • 2 l mlijeka
  • sok od jednog limuna

Priprema sirutke:

Mlijeko stavite na kolo da prokuha. Dok je mlijeko još vruće u njega dodajte sok od limuna. Smjesu ostavite da se ohladi. Ohlađenu tekućinu pretočite u boce, koje kasnije spremite u frižider, gdje se i čuvaju dok se ne potroše. Talog koji se stvori u bocama, može da posluži u pripremi jela, poput pite od zelja, ili pite od sira.

Surutka ljekovita svojstva

Ljekovita svojstva surutke su velika, no još nisu u potpunosti istražena. Intenzivna upotreba, odnosno konzumacija surutke dovodi do ubrzane regeneracije bolesnih mjesta u organizmu. Surutka pospješuje razgradnju masti i jača imunitet organizma.

Proteini koji se mogu pronaći u surutki imaju pozitivno djelovanje na apetit. Također, surutka pozitivno djeluje na povišeni kolesterol, a dobra je i protiv karijesa i zubnog kamenca.

Sirutka za jetru – Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito se pijte sirutka za jetru. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Sirutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa. Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnoga sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i snižava krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh